BI SE RADI ZNEBILI OBLOŽENEGA TREBUŠČKA? Ta začimba je naravni pospeševalec izgorevanja maščob!

Trendi

Cimet dokazano povečuje proizvodnjo beljakovin, ki pomagajo organizirati in shranjevati informacije. Poln je antioksidantov, pomaga pa tudi pri zniževanju krvnega sladkorja in preprečuje vnetja. In kar je najboljše, ne vpliva le na zdravje, ampak tudi na odvečne kilograme maščobe. Z rednim uživanjem te začimbe, upoštevanjem načel zdravega prehranjevanja in vadbo boste lahko zmanjšali telesno težo. Recept za hujšanje, ki prekipeva od zdravja, si preberite v nadaljevanju.

Cimet velja za eno najstarejših začimb oziroma dišavnic. Nekdaj je veljal za zelo drago in cenjeno začimbo, ki so si jo lahko privoščili le najbogatejši ljudje, danes pa ga lahko kupite v vsaki živilski trgovini razmeroma poceni.

Pridobiva se iz notranje skorje cimetovca, zanj je značilno, da so mladi listi drevesa živo rdeči in se, ko se postarajo, obarvajo zeleno. Tako kot druge dišavnice vsebuje dragoceno eterično olje, ki se lahko uporablja v različne namene.

Pozitivni učinki cimeta na zdravje

Cimet je pomemben tudi v zdravstvu, saj v ustreznih količinah pozitivno vpliva na zdravje. Vsebuje namreč dober vir železa, mangana in kalcija ter tako odlično deluje na boljšo odpornost imunskega sistema.

Ščepec cimeta v mleku ali čaju na primer dobro pomaga pri prehladu in gripi. Vroč napitek s cimetom tudi pospešuje znojenje, kar je odlično pri zniževanju telesne temperature. Prav tako pomaga pri znižanju ravni slabega holesterola, krvnega sladkorja ter krvnega tlaka.

Deluje tudi antibakterijsko kot antibiotik. Cimet pomaga tudi pri zmanjševanju možnosti levkemičnih in limfnih rakavih celic. Prav tako pomaga redčiti kri in tako pripomore k razgrajevanju strdkov. Ob redni uporabi cimet uniči nadležno kandido in druge neželene bakterije v črevesju.

Poleg tega blaži napihnjenost, vetrove ter druge prebavne težave in drisko. Zaradi svoje sestave in eteričnega olja vpliva tudi na boljše počutje, odpravlja melanholijo in pričara praznično vzdušje. Cimet je znan po tem, da poživlja periferni krvni obtok in tako segreva telo, tako da je odličen za vse, ki jih rado zebe.

Hujšanje s cimetom

Cimet ne vpliva le na zdravje, ampak tudi na telesno težo. Telo namreč segreje, kar pozitivno vpliva na boljšo presnovo, predvsem glukoze, in prebavo. Na boljšo presnovo in prebavo vplivajo tudi vodotopne vlaknine.

Ker omenjena začimba vpliva na višjo raven inzulina v krvi, s tem povzroči padec glukoze. Ima vpliv na presnovo sladkorjev, kar obenem prepreči kopičenje maščob v telesu. Odličen pri hujšanju je tudi zato, ker daje večji občutek sitosti in sodeluje pri boljši predelavi ogljikovih hidratov. Z rednim uživanjem cimeta, upoštevanjem načel zdravega prehranjevanja in vadbo boste lahko izgubili kilograme.

Recept za shujševalni cimetov napitek:

- ½ žličke cimeta v prahu

- žlička medu

- 200 ml vode

Sestavine zmešajte in segrejte, polovico napitka spijte zjutraj, drugo polovico pa zvečer.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija