Amazon z izgubo, Microsoft z dobičkom

Spletna trgovina Amazon.com je v minulem četrtletju ponovno poslovala z izgubo, računalniški velikan Microsoft pa je udobno presegel pričakovanja analitikov glede dobička in prihodkov.

Izguba Amazona se nadaljuje, ker podjetje še naprej veliko vlaga v tehnološke inovacije, nove distribucijske centre in marketing. V letošnjem tretjem četrtletju se je je nabralo za 41 milijonov dolarjev oz. devet centov na delnico, kar je občutno manj kot v tretjem četrtletju lani, ko je izguba znašala 274 milijonov dolarjev oz. 60 centov na delnico.

 Zniževanje izgube ob nadaljevanju rasti prihodkov pa je vlagatelje prepričalo, da je podjetje na dobri poti in delnice Amazona so se po zaprtju borz v četrtek podražile za 27,19 dolarja na 359,90 dolarja. Prihodki so namreč porasli 24 odstotkov na 17,09 milijarde dolarjev. V zadnjem letošnjem četrtletju pa Amazon pričakuje med 23,5 do 26,5 milijarde dolarjev prihodkov.

Prihodki Amazona so bili le malce nižji od Microsoftovih, ki pa je v svojem prvem četrtletju s koncem 30. septembra pridelal 5,24 milijarde dolarjev oz. 62 centov dobička na delnico. To je 17 odstotkov več kot v enakem četrtletju lani. Prihodki so porasli za 16 odstotkov na 18,53 milijarde dolarjev.

Dobiček in prihodki so presegli pričakovanja analitikov in delnice Microsofta so se v podaljšanem trgovanju po koncu rednega borznega poslovanja v četrtek podražile za 1,88 dolarja na 35,60 dolarja.

Tudi Microsoft doživlja upad prihodkov z osebnimi računalniki, katerih prodaja je po svetu v minulem četrtletju padla za osem odstotkov, vendar pa največ prihodkov sedaj ustvari s komercialnim licenciranjem s strežniki windows in podobnimi. S tem je bilo skupaj 9,59 milijarde dolarjev prihodkov.

Prihodki od operacijskega sistema windows padajo, prihodki od prodaje tabličnih računalnikov surface pa so porasli na 400 milijonov dolarjev. Microsoft jim je znižal ceno, vendar pa je poslovna strategija taka, da želi čim več novih kupcev, ki potem uporabljajo Microsoftove aplikacije na teh tablicah.