Apple predstavil novo tablico iPad Air

Tehnologija

Ameriški tehnološki velikan Apple je včeraj predstavil novo tablico iPad Air. Gre za novo, tanjšo in lažjo različico Applovega iPada, skupaj z njo pa je predstavil še nadgrajeno različico tablice iPad Mini.

iPad Air je s 7,5 milimetra debeline za 20 odstotkov tanjši od sedanje različice, s 450 grami teže je za 28 odstotkov lažji, premore nov čip A7 s 64-bitno arhitekturo ter operacijski sistem Ios 7 in 9,7-palčen (24,6-centimetrski) zaslon Retina z resolucijo 2048x1536.

Novi Ipad bo naprodaj ob obstoječih različicah, s 1. novembrom se bo prodaja začela v več kot 40 državah po vsem svetu. Cena za iPad Air se bo v ZDA začela pri 499 dolarjih, za iPad Mini pa pri 399 dolarjih. Starejše različice ipadov se bodo ob tem nekoliko pocenile.

Applov glavni izvršni direktor Tim Cook je na predstavitvi v San Franciscu dejal, da imajo potrošniki še vedno radi ipade, čeprav je res, da ti ne zasedajo več večine globalne prodaje tablic.

"Kot kaže danes vsi delajo tablice. Tudi nekateri dvomljivci jih delajo," je povedal Cook, a hkrati poudaril, da uporabniki še vedno ljubijo ipade, na kar naj bi kazal podatek, da ti svoje tablice uporabljajo bistveno več.

Nova ipada prihajata na dan, ko je ameriški tehnološki velikan Microsoft začel prodajati novo različico svoje tablice Surface in ko je finska Nokia predstavila svojo lastno tablico Lumia.

Po podatkih mednarodne analitske hiše Gartner se bo dobava tablic v letošnjem letu v primerjavi z lanskim povečala za 53,4 odstotka na 184 milijonov kosov. Ipadi bodo ohranili vodilni tržni delež, a se jim ta zmanjšuje na račun vse ostrejše konkurence tablic z Googlovim operacijskim sistemom Android.

Analitik v podjetju Ovum Jan Dawson meni, da najnovejša ipada predstavljata dovolj dobro izboljšavo obstoječih različic za spodbuditev prodaje, vendar da pa njuna razmeroma visoka cena verjetno ne bo zaustavila upadanja Applovega tržnega deleža.

kopipejst |  23 .10. 2013 ob  10: 27
od 24 kur