Nokia predstavila svoj prvi tablični računalnik

Slovenija

Finski proizvajalec mobilnih telefonov Nokia je na dogodku v Abu Dhabiju predstavil svoj prvi tablični računalnik z imenom Lumia 2520 ter še dva nekoliko večja telefona serije Lumia z operacijskim sistemom Windows Phone, ki s 15-centimetrskim zaslonom že sodita v kategorijo t.i. tabličnih telefonov.

Zanimiva novost, ki jo prinaša eden od danes predstavljenih tabličnih telefonov - Lumia 1520 - je tehnologija 'refocus', ki ob fotografiranju posname več slik z različnimi fokusnimi točkami. To uporabnikom omogoči, da naknadno izbere, kateri deli slike bodo ostri, kateri pa zamegljeni.

Po podatkih analitske hiše Kantar Worldpanel Comtech ima operacijski sistem Windows Phone v Evropi 9,2-odstotni delež, v Sloveniji pa mu je nedavna raziskava družbe Iprom pripisala 2,4-odsotni tržni delež.

Cenejša Lumia 1320, ki je namenjena manj zahtevnim uporabnikom, te funkcije sicer nima. Lumia 1520 se sicer ponaša s kamero z 20 megapiksli in štirijedrnim procesorjem Snapdragon, Lumia 1320 pa s petimi megapiksli ter dvojedrnim procesorjem.

V boj z velikimi

Nova Nokiina tablica pa medtem premore 25-centimetrski zaslon, brezžično tehnologijo LTE in operacijski sistem Windows 8.1 RT ameriškega Microsofta, ki je sicer v procesu prevzema Nokiine enote za mobilne naprave, za katero bo odštel 5,44 milijarde ameriških dolarjev.

Prevzem bo po mnenju analitikov Microsoftu pomagal v boju z velikanoma na področju mobilnega računalništva - ameriškim Googlom z operacijskim sistemom Android in Applom s sistemom Ios.

Oba sta sicer precej pred Microsoftovim sistemom Windows Phone, ki je s precej zaostanka na tretjem mestu, za Googlovim Androidom in Applovim Iosom. Vendar pa sistemu Windows Phone analitiki napovedujejo rast, predvsem na račun uspeha Nokiinih pametnih telefonov srednjega in nižjega razreda iz serije Lumia.