Slovenija uspela pridobiti 156 milijonov evrov

Tehnologija

Slovenija je v okviru iztekajočega se sedmega okvirnega programa EU za raziskave in inovacije, ki ga bo v naslednjem sedemletnem obdobju nasledil program Obzorje 2020, uspela pridobiti 155,7 milijona evrov evropskih sredstev.

V okviru sedmega okvirnega programa je bilo namreč sprejetih kar 694 projektov, v katerih je sodelovala vsaj ena slovenska organizacija. V njih je skupno sodelovalo 865 znanstvenikov in drugih oseb iz Slovenije. V 49 projektih so bili Slovenci tudi koordinatorji.

Največ projektov Institutu Jožefa Stefana

Največ projektov v okviru sedmega okvirnega programa so uspeli pridobiti Institut Jožef Stefan (IJS), Kemijski inštitut, Univerza v Ljubljani in Univerza v Mariboru, so za STA še pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

V šestem okvirnem programu smo pridobili 76,4 milijona evrov

Poleg tega so poudarili, da je bila Slovenija v sedmem okvirnem programu v primerjavi s šestim okvirnim programom zelo uspešna. V šestem okvirnem programu, ki je sicer trajal dve leti manj kot sedmi, je namreč pridobila 76,4 milijona evrov.

Iztekajočemu se sedmemu okvirnemu programu bo sledil program Obzorje 2020. Ta bo imel v sedemletnem obdobju med letoma 2014 in 2020 na voljo skoraj 80 milijard evrov. To je za 30 odstotkov več sredstev, kot jih je bilo na voljo v sedmem okvirnem programu. Ta je imel v obdobju 2007-2013 na voljo 55 milijard evrov.