ZVEZA BORCEV KRITIČNA DO OBISKA JANŠE V MAREZIGAH: "Ta stranka celo poveličuje kolaboracijo z okupatorji"

Koper

Na sobotno regijsko srečanje članov in simpatizerjev SDS v Marezigah, ki ga je spremljal protest Protestne ljudske skupščine, so se danes odzvali v Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Po njihovi oceni ni naključje, da so Primorci srečanje razumeli kot provokacijo, sprašujejo pa se tudi, v čigavem interesu deluje policija.

"Marezige so kraj, ki so se v svetovno zgodovino zapisale kot prizorišče prvega upora zatiranega ljudstva zoper fašizem. Ta simboličen kraj se je v soboto znašel v nenavadni situaciji, ko so se tam zbrali privrženci vladajoče politične stranke, ki neprestano zasmehuje in blati partizanski upor proti fašizmu," so v sporočilu za javnost zapisali v zvezi združenj borcev.

Po njihovih navedbah "ta stranka celo poveličuje kolaboracijo z okupatorji in v iskanju nove resnice, postavlja izdajstvo naroda ob bok partizanskemu boju".

Zato po oceni zveze ni naključje, da so Primorci, ki so dolga leta trpeli pod fašizmom, srečanje članov stranke SDS v Marezigah razumeli kot provokacijo. "Ob tem še posebej bode v oči dejstvo, da slovenska policija v času te vlade očitno deluje predvsem v korist politične stranke SDS. Policisti so namreč kar zavarovali srečanje članov te politične stranke, namesto da bi za varovanje dogodka poskrbeli organizatorji, kar je tudi ena od zakonskih organizacijskih odgovornosti organizatorjev," so izpostavili.

Ob tem se v zvezi zaskrbljeno sprašujejo, v čigavem interesu deluje slovenska policija: "V interesu varovanja naroda ali v po novem v interesu politične stranke na oblasti?"

Po navedbah Policijske uprave (PU) Koper so policisti zadevo spremljali skladno z določbami zakona o javnih zbiranjih. Konkretnega števila aktiviranih policistov niso navedli, iz objav v medijih pa je videti več deset policistov v zaščitni opremi.

Kot so sporočili s PU Koper, so v soboto opravili varovanje neprijavljenega shoda, ki je potekal v Marezigah, s pričetkom ob 12.00. Na neprijavljenem shodu se je zbralo med 150 in 200 oseb. Policisti so na kraju vzdrževali javni red, zagotavljali varnost udeležencev, urejali promet in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2. Zaradi kršitev določil Zakona o varstvu javnega reda in miru so bili trem osebam izdani plačilni nalogi. Nadaljuje se z zbiranjem obvestil, v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj, pa bodo ukrepali v skladu z zakonodajo, so dodali. 

Po poročanju portala Radiotelevizije Slovenija se je v Marezigah zbralo med 250 in 300 protestnikov ter med 50 in 100 policistov. Protest je bil po navedbah portala miren, razen vzklikov in glasnega piskanja incidentov ni bilo.

Zbrane na srečanju stranke je nagovoril predsednik SDS Janez Janša. "Naša stranka obstaja 30 let, a nikoli nismo nikogar motili, ko se je pripravljal na volitve. Ne pustite se ustrahovati, pojdite na volitve," je dejal po poročanju portala Nova24TV. "To, kar se dogaja izven šotora, je slovenska preteklost, kar se dogaja v šotoru, pa slovenska prihodnost," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Justinopolis |  12 .10. 2021 ob  10: 11
Dokler bo imel Zveza norcev za predsednika zabitega parketarja bo šla v maloro.
Istriano |  11 .10. 2021 ob  17: 42
Med drugo svetovno vojno se niso upali priti domobranci niti do Postojne, zdaj pa silijo kar v Marezige. Jim bo treba spet pokazati kam spadajo.
kokodek |  11 .10. 2021 ob  14: 03
12
nonoti iz šotora so bili prav veseli, ko jih je ob odhodu v avtobus spremljala partizanska pesem, pesem njihove mladosti
Martin Kacur |  11 .10. 2021 ob  13: 51
16
Ma raje imam slovensko prihodnost. Je pa res, to ima Tvito prav, da kar se dogaja v šotoru naša prihodnost. Cirkuški šotor z glavni dreserjem opicami in klovni.