V MAREZIGAH SE JE ZBRALO OKROG 300 PROTESTNIKOV: Miren shod je nadzorovalo več deset policistov v zaščitni opremi (FOTO)

Koper

V Marezigah je danes potekalo regijsko srečanje članov in simpatizerjev SDS, ki jih je nagovoril tudi predsednik stranke Janez Janša. Srečanje je spremljal protest Protestne ljudske skupščine. Po podatkih Policijske uprave Koper se je na neprijavljenem shodu v Marezigah zbralo nekaj deset oseb, shod pa je potekal mirno.

"Naša stranka obstaja 30 let, a nikoli nismo nikogar motili, ko se je pripravljal na volitve /.../ Ne pustite se ustrahovati, pojdite na volitve," je po poročanju portala Nova24TV dejal predsednik SDS in premier Janez Janša. "To, kar se dogaja izven šotora, je slovenska preteklost, kar se dogaja v šotoru, pa slovenska prihodnost," je dodal.

Član SDS in minister za notranje zadeve Aleš Hojs je po navedbah portala udeležencem srečanja dejal, naj ne padajo na te provokacije: "Pokažimo, da delamo drugače." Na Twitterju pa je zapisal, da je poleg srečanja SDS s predstavitvijo kandidatov "na drugi strani primitivizem in agresija levega fašizma s podporo strank SD, Levica, SAB in LMŠ ter osrednjih medijev". Podobno oceno je na tviterju podal tudi Janša.

"Policisti zadevo spremljajo skladno z določbami zakona o javnih zbiranjih," so sporočili iz Policijske uprave Koper. Konkretnega števila aktiviranih policistov niso navedli, iz objav v medijih pa je videti več deset policistov v zaščitni opremi.

Policisti so zadevo obravnavali skladno z določbami zakona o javnih zbiranjih, so sporočili s PU Koper.

Po poročanju portala Radiotelevizije Slovenija se je v Marezigah zbralo med 250 in 300 protestnikov ter med 50 in 100 policistov. Protest je bil po navedbah portala miren, razen vzklikov in glasnega piskanja incidentov ni. Portal 24ur je zapisal, da so protestniki ob prihodu predsednika SDS in premierja Janše glasno negodovali.

V Protestni ljudski skupščini, ki se je oblikovala ob robu petkovih protestov, so pojasnili, da so danes "SDS sporočili, da v Marezigah, svetovni zibelki antifašizma, ni prostora niti za domače niti tuje častilce nacifašizma". Stranki očitajo, da se "posmehuje tudi več kot 100.000 Primorcem, ki so v 23 letih fašističnega terorja morali zapustiti svoje domove".

Marezige so po njihovem prepričanju pojem primorskega boja proti fašizmu, kjer so se goloroki domačini pred 100 leti postavili po robu oboroženim fašistom. Pregnali so fašistične provokatorje, njihov upor pa je prišel v zgodovino kot prvi upor proti fašizmu, so dodali.

Organizator regijskega srečanja stranke SDS Radin Silvano je po poročanju portala 24ur dejal, da protestniki zlorabljajo zgodovino. "Ta kraj nismo namerno izbrali, ampak smo tu že imeli srečanja, pa ni bilo izgredov nasprotnikov," je poudaril Silvano.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  09 .10. 2021 ob  22: 23
zapojmo si NA JURIŠ