Zloraba alkohola med mladimi pereč problem

Zdravje

Po celi Evropi vsaka štiri leta zdravstvene inštitucije opravijo raziskavo glede uporabe alkohola, cigaret in prepovedane droge med mladoletniki ter spremljajo trende. Zadnja je bil opravljena leta 2011, sedaj pa so znani tudi rezultati in trendi. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper, kjer so opravili raziskavo za področje Obale, ugotavljajo, da je največja težava med mladostniki alkohol. 

Milan Krek

"Mi ne želimo sedaj alarmirati, a dejstvo je, da imamo težavo v družbi. Na Obali mladostniki posegajo po alkoholu, pri tem pa ni konkretnih protiukrepov. Mladi so včasih v svet alkohola vstopali preko gostiln, kjer je bil vedno kdo starejši in je nanje malce popazil. Danes so najbolj aktualni t. i. havba partyji, kjer se mladi opijajo, ker jim v lokalih več ne točijo pijače. Opitost je velika težava, še najhuje pa je to, da je družba ne zaznava kot problematično," je dejal Milan Krek, direktor koprskega Zavoda za zdravstveno varstvo.

Po njegovi oceni so prepovedane droge in cigarete manj pereč problem, obstaja pa sivo polje, to so sintetične droge. Teh je ogromno, nekatere sploh še niso na spisku prepovedanih drog, zloraba slednjih je vse večja.

Marina Sučić Vuković

Trendi ostajajo enaki, težave tudi

Prva študija je bila opravljalena leta 2003, druga 2007 in zadnja leta 2011. Rezultati slednje so sedaj znani. Marina Sučić Vuković, ki je vodila projekt, pravi, da so preverjali predvsem tri dejavnike. Koliko alkohola, cigaret in prepovedanih drog uživajo mladoletniki (študija je bila opravljena v šolskem letu 2010/11 pri dijakih in dijakinjah prvega letnika), pa tudi to, kako škodljive se jim zdijo navade ter kako ocenjujejo dostopnost teh substanc. "Slika kaže, da se zadeve niso bistveno poslabšale, kar je že neke vrste uspeh, saj bi glede na trenutno situacijo v državi oziroma družbi lahko pričakovali porast na vseh segmentih, a tega ni. Glavna težava ostaja alkohol. Ta se konzumira preveč, predvsem pa brezglavo, neozirajoč se na posledice," je pojasnila Sučić Vukovićeva.

Mladostniki sicer pri večini substanc ocenjujejo, da je do teh mogoče priti nekoliko težje kot v času prejšnje raziskave. Nasploh je iz raziskave razvidno še, da se dekleta veliko bolj zavedajo problematike uživanja alkohola, cigaret in prepovedanih drog, so pa same tiste, ki pogosteje posegajo po trdih drogah. 

odgovornost |  26 .09. 2013 ob  09: 39
Tukaj nekaj ne "štima"! Kje so zdaj tisti ubogi mladi ljudje (vem, da so), ki nimajo niti za kruh!? Se bo našel kdo, ki bo izračunal, koliko stanejo vse naštete pogubne razvade, na eno osebo mesečno? Torej, denar je in to veliko denarja! Dokler bo imel vsak drugi šolar, na primer, boljši mobilnik in avto kot povprečen delavec ali državljan po 40 -tih letih dela, se ne moremo izgovarjati na krizo in nesmisel življenja!
Pregovor pravi: Vzemi tistemu, ki joče in daj tistemu, ki molči!
Turist |  24 .09. 2013 ob  13: 15
Kot ugotavlja Kek, gostinci ne dajo za piti mladoletnim osebam, je pa zopet problematična trgovina, sedaj imajo celo v trgovinar hladilne komore, kjer dobiš hladno pijačo, pivo ..... Odprte trgovin so do 21. ure in jim je alkohol na voljo, še hladna pijača, za hauba partije, žurke na plažah in podobno. Prej so se redki opijali v lokalih, saj je bilo predrago, zdaj pa je to ceneje v trgovinah in pjančevanje se lahko začne. To postaja vsak dan hujše. Rešitve so v tem, ali prepoved prodaje alkoholnih pijač v trgovinah po 19. uri in obvezno prepoved prodaje hladnih pijač v trgovinah.
ti povem |  20 .09. 2013 ob  13: 07
zakaj se pije na javnih površinah? zato ker je pijača v lokalih občutno predraga..pa ne da se ga morš napit...ampak dva tri drinke in si že na 15, 20 €....je to normalno???
alkoholik |  20 .09. 2013 ob  11: 21
Vecja kot bo kriza vec bo opitih ljudi, saj mladi ne vidijo smisla v zivljenju in pocenjajo pocasen samomor z alkoholom, drogami, cigareti, itd...
Končno so odkrili |  20 .09. 2013 ob  10: 27
Celo poletje pa niso opazli , da se mladina na neosvetljenem Portoroškem kopališču valja v alkoholu... Namesto , da bi prepovedali pitje na javnih površinah !!?