Gonja nad gostinci je krivična

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so zgroženi nad akcijo, v kateri so davčni inšpektorji v okviru preverjanja spoštovanja pravil o gotovinskem poslovanju v preteklih dneh zapečatili več gostinskih lokalov po državi. Ukrep ne bo izkoreninil sive ekonomije, so prepričani.

Gostinci imamo velik interes, da se zmanjša obseg sive ekonomije, saj bi se tako zaščitili pred nelojalno konkurenco. Vendar pa je takšna gonja nad legalnimi subjekti povsem napačna pot, problem je namreč sivo polje gospodarstva," je v sporočilu za javnost zapisal Drago Delalut iz OZS. Država naj torej najprej naredi red na tem področju in poostri nadzor nad šušmarji, ki poštenim gostincem predstavljajo nelojalno konkurenco.

Po oceni OZS je v Sloveniji 200.000 potencialnih šušmarjev, ki občasno ali stalno opravljajo delo na črno. Gre povečini za brezposelne osebe in tiste z najnižjimi dohodki. Gostinskih obratov je v Sloveniji zgolj 2737, a se prav gostince prikazuje kot največji problem na področju sive ekonomije, so nezadovoljni.

V OZS so prepričani, da se s tovrstnimi akcijami dela nepopravljiva škoda gostincem in turizmu. Inšpektorje in carinike zato pozivajo, naj nadzore opravijo na prijaznejši način, ki gostincem ne bodo povzročili dodatnih nevšečnosti.

Po mnenju OZS nobena represija ne bo odpravila sive ekonomije. "Nenehno ponavljamo, da je treba najprej vzpostaviti nadzor nad nelegalnimi gostinci oz. šušmarji in šele potem poostriti nadzor nad legalnim delom gospodarstva. Poleg tega je potrebno vzpostaviti takšno zakonodajo, ki bo onemogočala nastanek in razvoj sive ekonomije," je dodal Delalut.

Slovenc |  13 .10. 2013 ob  13: 13
Mene pravzaprav bolj boli, da v Kempinskem, torej sredi Portoroža, strežejo v nemščini, slovensko pa mnogi od osebja ne znajo.
V posmeh celi Sloveniji.
kr en |  12 .10. 2013 ob  15: 13
Dragi gostinci če meni zaračunate davek, potem ga tudi dajte kam spada ne pa v svoj žep.
Gringo |  12 .10. 2013 ob  00: 38
Hehe, v gostinstvu je dokazano največ utaje davkov, takoj za gradbeništvom. Vprašajte računovodje pa boste videli. koliko velikih lokalov dela zelo dobro pa niso davčni zavezanci? Premislite malo in ne blebetajte, da gostinci niso nič krivi. Kava na kavo .... pa zaslužijo več kot kaka trgovina s kolesi ali trgovina s čevlji.
GARAČ |  11 .10. 2013 ob  21: 49
MA KAJ OSMICE IN PODOBNI POGLEJTE VSE LOVSKE KOČE IN ŠE KAKE DRUGE VEČJE PIKNIK IN PODOBNE PROSTORE,KJER SE VSAKI VIKEND VRŠIJO RAZNA PRAZNOVANJA KUHAJO JIMA PA VAŠKI KUHARJI ALI PA BREZPOSELNI IN JIM NUDIJO TAKOIMENOVANE CATERINGE VSE BREZ RAČUNA,POŠTENE TISTE ,KI VSAK MESEC DAJEJO V BLAGAJNO IN PLAČUJEJO PRISPEVKE ZA ZAPOSLENE PA PUSTITE PRI MIRU.PA BREZPOSELNI KI VLEČEJO IZ ZAVODA POTEM PA HODIJO NA ČRNO ,ČISTIT,PA KAKE NONCE STAREJŠE PAZIT,PA NE VEM KAJ ŠE VSE KASIRAJO PA 6-8,00 EU NA URO TISTI SKRIVAJO IN ODŽIRAJO POŠTENIM
Jimbo |  11 .10. 2013 ob  21: 09
Roko na srce,mučka se in konec.
Gostinc za kos kruha. |  11 .10. 2013 ob  20: 31
Če kdo ne ve , mogoče tudi kak iz Dursa, o kakšnih šušmarjih piše članek, dejte malo it nadzirat šagre,prireditve,masovne dogodke,osmice,... tam boste našli 100x več kot, da naše kapučinčke za 0,80 centov štejete.
vem vem, ne da se vam delat niti popoldne, kaj šele ponoči, ampak ponoči se dogaja in v enem weekendu se naredi prometa kot vsi kafički in marendarnice celo leto. pa srečno!!
palinko |  11 .10. 2013 ob  20: 27
važno da državni aparat pokaže kdo je glavni v Bananastanu