Policisti nad alkoholizirane voznike

Kronika

Policija bo ta konec tedna v okviru preventivne akcije 0,0 šofer - trezna odločitev po Sloveniji izvajala poostren nadzor prometa. Poleg rednih nadzorov prometa bodo preverjali tudi prisotnost alkohola pri voznikih. V podobni akciji, ki so jo izvedli pred poletjem, so odkrili kar 413 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola.

Akcija 0,0 šofer bo potekala danes in v nedeljo. Gre za usklajeno akcijo ministrstva za zdravje, Javne agencije za varnost prometa, policije in inšpekcijskih služb, s katero želijo zmanjšati škodljivo in tvegano rabo alkohola, prepovedanih drog ter drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu, poudarjajo na ministrstvu za zdravje.

Organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce pozivajo, naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola.

Prvi del akcije 0,0 šofer je potekal junija letos. Tedaj so samo policisti z alkotestom preizkusili 8618 voznikov. Odredili so tudi 13 strokovnih pregledov za alkohol ter osem strokovnih pregledov za prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi, navajajo na Generalni policijski upravi.

V junijski akciji so policisti odkrili 413 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola, deset pa jih je preizkus z alkotestom odklonilo. V tem času so začasno odvzeli 274 vozniških dovoljenj, osem oseb so pridržali.

Kot navajajo na Generalni policijski upravi, so samo alkoholizirani vozniki v prvih devetih mesecih letošnjega leta povzročili 1180 prometnih nesreč, kar predstavlja 10 odstotkov od vseh povzročiteljev. V tem obdobju se je zgodilo 84 prometnih nesreč s smrtnim izidom, od tega je bil v 20 nesrečah povzročitelj pod vplivom alkohola.

Na ministrstvu za zdravje vse udeležence v prometu pozivajo, naj dosledno upoštevajo cestno prometna pravila, pred in med vožnjo ne uživajo alkoholnih pijač, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi. "Tudi kot pešci in kolesarji moramo ravnati odgovorno in se v promet vključevati s trezno glavo," še dodajajo.