ZASTRAŠUJOČA NOVICA IZ RUSIJE: Eksplozija v laboratoriju, ki hrani viruse črnih koz, ebole in HIV

Svet

V Sibiriji je prišlo do zastrašujoče eksplozije na Državnem raziskovalnem centru za virologijo in biotehnologijo. Gre za enega od dveh laboratorijev na svetu, v katerem hranijo virus črnih koz. Eksplozija je bila tako silovita, da so se razbila stekla na oknih, eden od delavcev pa je utrpel opekline tretje stopnje, piše Daily Mail.

Požar, ki ga je povzročila eksplozija plinske jeklenke v petem nadstropju, je popolnoma uničil laboratorij, poročajo tuji mediji. Poškodovan je bil delavec, ki je utrpel opekline druge in tretje stopnje.

Državni raziskovalni center za virologijo in biotehnologijo v kraju Koltsovo v Novosibirsku je znan pod imenom Vector in je eden od dveh laboratorijev na svetu, kjer hranijo virus črnih koz. Drugi laboratorij se nahaja v Centru za nadzor bolezni v Atlanti.

Pri reševanju je sodelovalo 38 gasilcev s 13 gasilskimi vozili. Po poročanju tujih medijev naj bi župan Koltsova zagotovil, da v eksploziji niso bili sproščeni biološko nevarni materiali.

Kot še navaja Daily Mail, je leta 2004 umrla delavka v Vectorju Antonina Presnjakova, potem ko se je zbodla z iglo, ki je vsebovala virus ebole.

Preiskava vzroka požara še poteka.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija