KARDINAL, KI SEDI ZARADI SPOLNIH ZLORAB: Pell se je pritožil še na najvišje sodišče v Avstraliji

Svet

Avstralski kardinal George Pell, ki so mu marca zaradi zaradi spolnih zlorab dveh dečkov konec 90. let 20. stoletja prisodili šest let zapora, je danes pritožbo na obsodbo vložil še na najvišje sodišče v Avstraliji. Pell se je v preteklosti že neuspešno pritožil, odločitev sodnikov avstralskega visokega sodišča pa bo dokončna.

To sodišče je za Pella zadnja priložnost, da opere svoje ime. Sodniki bodo sedaj odločali o dopustnosti Pellove pritožbe, kar bi lahko trajalo več mesecev, ni pa nobene gotovosti, da bodo primer sploh obravnavali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prizivno sodišče v zvezni državi Viktorija je sicer prejšnji mesec zavrnilo pritožbo 78-letnega kardinala z dvema glasovoma proti enemu. Pell in njegovi zagovorniki vztrajajo, da ni zagrešil nikakršnih zločinov.

Njegovi odvetniki so v pritožbi na sodišče v Viktoriji med drugim trdili, da je obsodba nerazumna, ker temelji samo na pričanju ene od žrtev. Poleg tega glede na datume in kardinalovo javno potrjeno gibanje na dneve, ko naj bi se zgodile zlorabe, čas napada "ni mogoč", trdijo. Pell se je namreč v času, ko naj bi se zgodilo posilstvo, pogovarjal z verniki, so pojasnili.

Nekdaj tretji mož Vatikana je bil marca obsojen na šest let zapora. Spoznali so ga za krivega spolnih zlorab dveh 13-letnih dečkov s prestižnega kolidža sv. Kevina v Melbournu v letih 1996 in 1997. Ena od žrtev je kardinala ovadila policiji leta 2015, druga pa je leta 2014 umrla zaradi prevelikega odmerka mamil in ni nikoli javno spregovorila o zlorabi.

Pell je bil do konca februarja prefekt sekretariata za gospodarstvo v Vatikanu in je tako veljal za tretjega najvplivnejšega moža v hierarhiji Cerkve.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija