ZASTRAŠUJOČ POSKOK KORONAVIRUSA: V enem samem dnevu 242 smrti, naraslo tudi število okužb

Svet

Na Kitajskem, v najbolj prizadeti provinci Hubei, so v sredo zabeležili doslej največje število mrtvih in okuženih z novim koronavirusom v enem dnevu. V sredo je virus zahteval 242 življenj, na novo okuženih je 14.840. Izjemno velik porast gre pripisati tudi širši definiciji bolezni.

Do srede se je stabiliziralo število potrjenih primerov okužb v provinci Hubei, kjer je virus v mestu Wuhan izbruhnil konec lanskega leta. Nove potrjene okužbe in smrti v sredo pa so skupno število mrtvih za posledicami okužbe na Kitajskem dvignile nad 1350, okuženih pa na skoraj 60.000, poročajo tuje tiskovne agencije.

V provinci, kjer je 80 odstotkov vseh zabeleženih primerov na Kitajskem, gre velik porast pripisati tudi širši definiciji bolezni, saj vključuje tudi "klinično diagnosticirane primere". Gre za tiste ljudi, pri katerih so zaznali simptome bolezni in je CT slikanje pokazalo okužbo pljuč. Doslej so kot potrjene primere upoštevali le tiste, pri katerih so standardni testi pokazali okužbo, navaja britanski BBC.

Od 242 novih smrtnih primerov v Wuhanu v sredo jih je tako po novi definiciji vključenih 135. Vendar pa pomeni tudi 107 mrtvih, kolikor jih je bilo v skladu s testi, novo največje število smrtnih žrtev v enem dnevu. Med 14.840 na novo okuženih v provinci Hubei pa jih je klinično diagnosticiranih 13.332. V provinci so sicer doslej potrdili skupno 48.206 okužb.

Prvič od izbruha bolezni so v provinci Hubei odstavili visoke člane komunistične partije. Zamenjali so sekretarja partije v provinci in v mestu Wuhan. Pred tem so poročali o odstavitvi več predstavnikov zdravstvenih oblasti.

Nove okužbe potrdili tudi na križarki 

Na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je zaradi novega koronavirusa covid-19 v karanteni v Jokohami na Japonskem, so oblasti v zadnjih 24 urah potrdile 44 novih primerov okužb. Japonski minister za zdravje Katsunobu Kato je danes povedal, da so nove okužbe ugotovili po testiranju 221 ljudi. Gre za 43 potnikov in enega člana posadke, 29 Japoncev in 15 tujcev, je povedal. Od 218 okuženih potnikov, ki so v bolnišnicah, so štirje v kritičnem stanju, je dodal. Med več tisoč potniki, ki so že deset dni v karanteni, je tudi šest Slovencev.

Minister je povedal tudi, da bodo starejšim potnikom, ki so med ogroženimi zaradi že obstoječih bolezni in pri katerih bodo testi pokazali, da niso okuženi, omogočili premestitev z ladje v namestitve na kopnem, ki jih bo zagotovila vlada. Premestili jih bodo, če bodo to želeli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Premestitev bodo omogočili tudi tistim potnikom, ki morajo zaradi karantene, ki bo predvidoma trajala do 19. februarja, ostati v kabinah brez oken. Premestitve naj bi začeli izvajati v petek.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  13 .02. 2020 ob  19: 44
ma vse skupaj je nekam čudno...