IGRALI BODO ZA ALJOŠO: Za koprskega študenta pripravljajo dobrodelno tekmo (FOTO)

Koper

V mesecu in pol so ljudje dobrega srca na račun Karitasa in preko sms donacij ALJOSA5 na 1919 Aljoši, 22-letnemu študentu Univerze na Primorskem, ki se je lansko leto ob skoku s koprskega pomola nesrečno poškodoval, donirali že 56.500 evrov. V podporo akciji za Aljošo bo v ponedeljek, 17. februarja, v Areni Bonifika odigrana tudi košarkarska tekma.

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (UP) bo v ponedeljek, 17. februarja, v koprski Areni Bonifika v sodelovanju s Košarkarskim klubom (KK) Koper Primorska, Univerzitetno športno zvezo Primorske in drugimi organizirala dobrodelno tekmo 'Pomagajmo Aljoši do novih zmag'. Tekma se bo pričela ob 20. uri.

Zbrana sredstva bodo v celoti namenjena rehabilitaciji Aljoše Habjana, sms donacije zanj pa se zbirajo še do konca februarja. Donirate lahko tako, da pošljete kratko sporočilo s ključno besedo ALJOSA5 na 1919 in prispevate 5 evrov za njegovo rehabilitacijo. Poljuben prispevek lahko nakažete tudi na transakcijski račun: SI56 0700 0000 1031 394, Župnijska Karitas Železniki, Trnje 23, 4228 Železniki, s pripisom "ZA ALJOŠA".

Aljoša je po nesrečnem skoku v morje namreč postal tetraplegik. Po nesreči je bil sicer nemudoma operiran, po operaciji pa premeščen v Rehabilitacijski inštitut URI Soča, kjer še danes okreva in s pomočjo terapevtov izvaja različne vaje, redno telovadi ter se uči uporabljati pripomočke, kot npr. nastavke za roke, ki mu olajšajo vsakdan. Zaradi poškodbe je večinoma odvisen od pomoči drugih, njegovo življenje pa je oteženo že pri najmanjših vsakodnevnih opravilih, osebni negi, oblačenju in zlasti pri premikih, za kar bo potreboval elektromotorni voziček s specialno krmilno enoto.

Po končani rehabilitaciji se Aljoša vrača v domače okolje, ki pa mu ga je potrebno prilagoditi, da bo lahko živel s čim manj pomoči drugih. Tovrstna prenova je za njegove domače velik zalogaj, saj je potrebno zagotoviti večje bivalne prostore (širša vrata, ravne površine, nižja okna idr.), prilagoditi kopalnico z medicinskimi pripomočki za osebno higieno, zagotoviti posteljo z dodatnimi funkcijami in drugo. Poleg celotne prenove bivalnega okolja Aljoša potrebuje tudi prilagojeno vozilo za relacijski prevoz, sobno električno dvigalo in računalniško podporo, ki mu bo služila za povezavo z zunanjim okoljem in pomagala pri dokončanju študija.

Aljoša je pred tragičnim dogodkom treniral plavanje in v vrhuncu njegove športne kariere celo osvojil naslov državnega podprvaka. Vedno je bil nasmejan in energičen, kar kljub poškodbi izžareva tudi danes. Z ogromno optimizma in veliko željo si želi uspešno dokončati študij na Fakulteti za vede o zdravju in se čim prej vrniti na Obalo.