POMAGAJMO ALJOŠI DO NOVIH ZMAG: Z usodnim skokom v morje se je študentu UP spremenilo življenje

Koper

Študentska organizacija Univerze na Primorskem (UP) bo v ponedeljek, 17. februarja, v koprski Areni Bonifika v sodelovanju s Košarkarskim klubom Koper Primorska, Univerzitetno športno zvezo Primorske in drugimi organizirala dobrodelno tekmo 'Pomagajmo Aljoši do novih zmag'. Tekma se bo pričela ob 20. uri. Zbrana sredstva bodo v celoti namenjena rehabilitaciji Aljoše Habjana, 22-letnega študenta UP, ki se je lansko leto ob skoku s koprskega pomola nesrečno poškodoval.

Lansko poletje si je Aljoša Habjan, 22-letni študent primorske univerze, nesrečno poškodoval vratni del hrbtenjače, s tem pa se je njegovo življenje drastično spremenilo – postal je tetraplegik.

Po nesreči je bil nemudoma operiran, po operaciji pa premeščen v Rehabilitacijski inštitut URI Soča, kjer še danes okreva in s pomočjo terapevtov izvaja različne vaje, redno telovadi ter se uči uporabljati pripomočke kot npr. nastavke za roke, ki mu olajšajo vsakdan. Zaradi poškodbe je večinoma odvisen od pomoči drugih, njegovo življenje pa je oteženo že pri najmanjših vsakodnevnih opravilih, osebni negi, oblačenju in zlasti pri premikih, za kar bo potreboval elektromotorni voziček s specialno krmilno enoto.

Po končani rehabilitaciji se Aljoša vrača v domače okolje, ki pa mu ga je potrebno prilagoditi, da bo lahko živel s čim manj pomoči drugih. Tovrstna prenova je za njegove domače velik zalogaj, saj je potrebno zagotoviti večje bivalne prostore (širša vrata, ravne površine, nižja okna, idr.), prilagoditi kopalnico z medicinskimi pripomočki za osebno higieno, zagotoviti posteljo z dodatnimi funkcijami in drugo. Poleg celotne prenove bivalnega okolja, Aljoša potrebuje tudi prilagojeno vozilo za relacijski prevoz, sobno električno dvigalo in računalniško podporo, katera mu bo služila za povezavo z zunanjim okoljem in pomagala pri dokončanju študija.

Aljoša je pred tragičnim dogodkom treniral plavanje in v vrhuncu njegove športne kariere celo osvojil naslov državnega podprvaka. Vedno je bil nasmejan in energičen, kar kljub poškodbi izžareva tudi danes. Z ogromno pozitivizma in veliko željo si želi uspešno dokončati študij na Fakulteti za vede o zdravju in se čim prej vrniti na Obalo.

"Na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP) nas je pretresla zgodba Aljoše, ki je med študijem bival v študentskem domu Villa Domus, bil aktiven pri projektih Univerzitetne športne zveze Primorske in se vselej izkazal kot vesten študent," so zapisali v ŠOUP.

Z željo, da lažje premosti vsakodnevne ovire in doseže zastavljene cilje, bodo v ponedeljek, 17. februarja, ob 20. uri v Areni Bonifika zanj organizirali dobrodelno tekmo v sodelovanju s Košarkarskim klubom Koper Primorska, Univerzitetno športno zvezo Primorske in drugimi.

Hkrati pozivajo, da Aljoši pomagate že sedaj in donirate sredstva tako, da pošljete kratko sporočilo s ključno besedo ALJOSA5 na 1919 in prispevate 5 evrov za njegovo rehabilitacijo. Poljuben prispevek lahko nakažete tudi na račun: SI56 0700 0000 1031 394, Župnijska Karitas Železniki, Trnje 23, 4228 Železniki, s pripisom »ZA ALJOŠA«.