ZARADI NON-PAPERJA PROTEST V SARAJEVU: Janša, odgovarja, da se v Sloveniji z razpadom SFRJ ne ukvarjamo več vse od leta 1991 (VIDEO)

Svet

Pred slovenskim veleposlaništvom v Sarajevu je včeraj zaradi neuradnega dokumenta, t.i. non-paperja, ki naj bi načrtoval spreminjanje meja na Balkanu in razdružitev BiH, protestiralo nekaj deset pripadnikov gibanja Vera, narod, država, sta sinoči poročala spletni portal 24ur in TV Slovenija.

Nekaj deset pripadnikov političnega gibanja, ki ga je lani osnoval nekdanji selefijski daija Sanin Musa, je pred veleposlaništvom vzklikalo "Bosna, Bosna", nosili pa so zastave prve neodvisne BiH iz leta 1992, poroča 24 ur.

Na proteste se je prek Twitterja že odzval predsednik vlade Janez Janša, ki je zapisal, da se v Sloveniji z razpadom SFRJ ne ukvarjamo več od leta 1991. "Ostalim državam, ki so nastale na njenem ozemlju, želimo mir in napredek ter EU perspektivo. SLO in drugi ekstremisti, ki sejejo kaos, pa le škodijo," je ob tem še zapisal.

T. i. non-paper o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu, o obstoju katerega se je v preteklih dneh ugibalo in sproža številne odzive, zlasti v regiji, je v četrtek objavil slovenski portal Necenzurirano. Kdo ga je spisal, ni razvidno, del vsebine pa naj bi po informacijah portala nastal v Budimpešti. Mediji v BiH so poročali, da naj bi dokument slovenski premier Janez Janša posredoval v Bruselj, med drugim pa vključuje ideje o razdružitvi BiH.

Posted by Politički pokret "Vjera Narod Država" on Sunday, April 18, 2021

Albanski premier Edi Rama je v soboto potrdil obstoj zemljevida v zvezi s spremembo meja na Zahodnem Balkanu. Dejal je, da je zemljevid videl, še preden ga je pokazal slovenskemu kolegu Janši, s katerim se je že "zdavnaj pogovarjal".

"Ne z albanskim PV ne s kom drugim nisva risala ali obravnavala nobenega zemljevida razdeljene Bosne. Nazadnje sem zemljevid z v vojni razdeljeno BiH imel pred sabo maja 1993 na obisku v Pentagonu, ko smo iskali rešitve za zaustavitev oboroženih spopadov," je Janša zapisal na Twitterju.

Iz predsedstva BiH so v petek sporočili, da je Janša poklical bošnjaškega člana predsedstva BiH Šefika Džaferovića in ga obvestil, da non-paper, ki bi ga bilo mogoče povezati s slovensko vlado in bi vseboval spremembe meja ali spodkopavanje ozemeljske celovitosti BiH, ne obstaja. V kabinetu predsednika vlade so STA pogovor potrdili, glede vsebine pa sporočili, da sta se "pogovarjala o pripravah na neformalni vrh EU o Zahodnem Balkanu v času slovenskega predsedovanja Svetu EU".

Slovensko veleposlanico v BiH Zorica Bukinac so prejšnji teden pozvali na pogovor na zunanje ministrstvo BiH, po poročanju tamkajšnjih medijev zaradi omenjenega dokumenta. S slovenskega zunanjega ministrstva so sporočili, da so slovensko veleposlanico v BiH na pogovor poklicali v skladu z običajno diplomatsko prakso.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  19 .04. 2021 ob  17: 31
@ kokodek, ne oni se ukvarjajo z letom 1945!
kokodek |  19 .04. 2021 ob  16: 22
z letom 1991 se še vedno ukvarja glih Janša in njegovi podrepniki