Zaradi korupcije odpovedali nakup italijanskih helikopterjev

Svet

Indija je danes odpovedala dogovor o nakupu 12 helikopterjev, ki ga je sklenila z italijanskim podjetjem Finmeccanica. Vlada je odločitev sprejela zaradi obtožb, da je podjetje podkupovalo različne predstavnike in politike, da bi si zagotovilo posel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Indijska vlada naj bi za svoje zračne sile 12 helikopterjev kupila od hčerinske družbe Finmeccanice Aguste Westland. Posel je bil ocenjen na več kot 750 milijonov dolarjev.

A kot je danes po srečanju indijskega premiera Manmohana Singha in obrambnega ministra AK Antonyja sporočila vlada, od leta 2010 podpisanega dogovora odstopa zaradi kršitve pogodbenih določil. Kot pojasnjuje dpa, vse pogodbe indijske vlade o nabavi obrambne opreme vključujejo določilo, ki prepoveduje vpletenost posrednikov.

V Italiji proti več predstavnikom Finmeccanice, vključno z nekdanjim prvim možem Giuseppejem Orsijem, zaradi primera poteka sojenje. Orsi je obtožen plačevanja podkupnin, s katerimi naj bi podjetju zagotovil posel.

Tri od helikopterjev je Indija sicer že prevzela, New Delhi pa je plačal več kot tretjino s pogodbo predvidenega plačila. Indijsko obrambno ministrstvo naj bi se s pravnimi strokovnjaki posvetovalo o možnosti, da bi primer reševali s pomočjo arbitraže.

sveti jurij |  02 .01. 2014 ob  12: 44
Pri nas pa raja pričaka dokazane lopove in skorumpirance pred sodiščem in kruli o zaroti, komunističnem terorju, krivici.