Arielu Šaronu se je zdravstveno stanje poslabšalo

Svet

Nekdanjemu izraelskemu premieru Arielu Šaronu, ki je že od leta 2006 v komi, se je zdravstveno stanje nenadoma poslabšalo, poročanje vojaškega radia povzemajo tuje tiskovne agencije. 85-letnik, ki leži v bolnišnici v Tel Avivu, naj bi imel po kirurškem posegu hude težave z ledvicami.

Šaron je v komi, vse odkar ga je januarja leta 2006 zadela možganska kap. Njegovo sorodniki so se odločili, da ga bodo pri življenju ohranjali z medicinsko pomočjo. Pred približno mesecem dni se je njegovo stanje destabiliziralo in moral je prestati nujno operacijo.

Kot je za radio danes dejal njegov zdravnik, Šaron že nekaj časa trpi za vnetjem ledvic. Po morebitni odpovedi ledvic naj ne bi več prejemal dialize, je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Šaron, nekdanji general, velja za enega najbolj kontroverznih izraelskih politikov. Predsednik izraelske vlade je bil med letoma 2001 in 2006. Po dolgoletnem članstvu v desno usmerjeni stranki Likud je novembra 2005 ustanovil sredinsko stranko Kadima in takrat povzročil pretres na izraelski politični sceni.

Čeprav je veljal za nepopustljivega politika vojaškega kova, ki je leta 2000 z obiskom na Tempeljskem griču v Jeruzalemu sprožil drugo palestinsko vstajo, je leta 2005 z umikom z območja Gaze kot prvi izraelski voditelj izpraznil del zasedenih palestinskih ozemelj. To je bilo še toliko bolj presenetljivo, ker je v preteklosti veljal za enega izmed pionirjev judovskega naseljevanja na palestinskih ozemljih.

impi |  01 .01. 2014 ob  21: 16
Ne bo velike škode...