Palestinski veleposlanik na Češkem umrl v eksploziji

Svet

Palestinski veleposlanik na Češkem Džamal al Džamal je umrl v eksploziji, ki je danes odjeknila na njegovem domu v Pragi. Vzrok še ni znan, s palestinskega zunanjega ministrstva pa so sporočili, da je eksplozija odjeknila kmalu zatem, ko je veleposlanik odprl svoj sef. Policija je izključila možnost terorističnega napada.

Do eksplozije je prišlo nekaj pred poldnevom. Na kraj je nemudoma prispelo več policijskih vozil, prisotni so bili tudi strokovnjaki za razstreliva ter policijski psi. Okolico rezidence so zaprli za javnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po incidentu so al Džamala hudo ranjenega odpeljali v osrednjo vojaško bolnišnico v Pragi, kjer pa mu niso mogli rešiti življenja. Tiskovna predstavnica bolnišnice Jirina Ernestova je še pred njegovo smrtjo pojasnila, da je utrpel hude poškodbe rok in nog, kirurg v bolnišnici je kasneje dodal, da je šlo za usodne poškodbe glave, trebuha in prsnega koša.

V času eksplozije je bilo v hiši prisotnih več članov veleposlanikove družine. Neko 52-letno žensko so prepeljali v bolnišnico, kjer jo zdravijo zaradi šoka in vdihovanja dima.

Okoliščine napada nejasne

Palestinske oblasti so na Češko že poslale delegacijo, ki naj bi se pridružila lokalnim oblastem v preiskavi vzrokov eksplozije. Ozadje eksplozije zaenkrat ostaja nejasno, policija pa je že izključila možnost terorističnega napada, češ da na to ne kažejo nobeni od zbranih dokazov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskovalci sumijo, da bi lahko bil vzrok napačno ravnanje z nevarnimi eksplozivnimi sredstvi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Tiskovna predstavnica praške policije Andrea Zulova pa je dejala, da je eksplozijo najverjetneje povzročil sistem proti kraji na vratih sefa.

Al Džamal je mesto vodje palestinske diplomatske misije na Češkem nastopil oktobra, sosedje pa so povedali, da se je družina v stanovanje vselila šele pred nekaj dnevi. Po navedbah palestinskega zunanjega ministrstva je Džamal odpiral sef, ki ga je s sabo prinesel iz stare stavbe.

bomber  |  01 .01. 2014 ob  20: 56
in kaksna je razlika, ce umre veleposlanik ali otrok iz afrike? Te novice so kr neki, saj vsak dan umre nekdo v obmbnem napadu po svetu.