Zaradi izrednih vremenski razmer zaprte šole

Slovenija

Zaradi snega in žledu, ki je v led vkoval večji del države in povzročil ogromno okvar na omrežjih za dobavo električne energije, so številni po državi še vedno brez elektrike. Izredne vremenske razmere povzročajo težave v cestnem in železniškem prometu. Šole in vrtci bodo danes marsikje zaprti.

Ekipe civilne zaščite, elektro podjetij, gasilci in drugi, ki so preko noči zaradi varnosti morali prekiniti delo na terenu, bodo z odpravljanjem posledic in vzpostavljanjem normalnih razmer nadaljevali takoj zjutraj. Na pomoč pri odpravi posledic ledene ujme so jim že v nedeljo priskočili tudi vojaki.

Težave imajo na Notranjskem, Štajerskem, Koroškem, Gorenjskem, Dolenjskem in v Beli krajini. Na Postojnskem in Pivškem so nekateri brez elektrike že od petkovih zgodnjih jutranjih ur. Brez elektrike naj bi bilo v nedeljo kar okrog 250.000 ljudi.

Pomoč na prizadetih območjih jim nudijo tudi z generatorji električne energije. Uprava za zaščito in reševanje je tako iz državnih rezerv izdala 68 manjših generatorjev. Država pa je zaprosila za pomoč tudi sosednje države in članice Evropske unije. Več generatorjev so poslali iz Avstrije, Češke in Nemčije.

Po ocenah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport bo danes ostalo zaprtih okoli 75 odstotkov šol. Seznam šol in vrtcev, ki so že sporočili da pouka in varstva ne bo, ministrstvo objavlja na svoji spletni strani in ga sproti osvežuje. Zaradi izrednih vremenskih razmer pa je prestavljen tudi prvi dan pisanja zimskega izpitnega roka poklicne mature.

Zaradi snega in žleda na železniški vozni mreži ter padcev dreves na progo so še vedno zelo problematične razmere na železniških progah po vsej Sloveniji. Vozne rede so zato nekoliko prilagodili, na nekaterih relacijah bodo še vedno zagotavljali nadomestni prevoz z avtobusi.