Nobelov nagrajenec Shechtman: Spodbujajte podjetništvo in večje družine

Tehnologija

Izraelski Nobelov nagrajenec Dan Shechtman je na odprtju Slovensko-izraelskega dneva znanosti in inovacij v Ljubljani poudaril, da morajo države, kot je Slovenija, vzpodbuditi rast prebivalstva in podpirati tehnološko podjetništvo.

Gre sicer za dolgoročen projekt - še pred tridesetimi leti besede tehnološko podjetništvo v Izraelu bo Shechtmanovih besedah sploh niso poznali, danes pa je Izrael ena od vodilnih tehnološki držav v svetovnem merilu. Kljub svoji majhnosti namreč zaseda prvo mesto v svetu po investicijah tveganega kapitala na BDP, prvo po investicijah v raziskave in razvoj in drugo mesto po številu startup podjetij.

Današnji dogodek so po besedah direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika organizirali ravno z namenom razvoja tehnološkega podjetništva in izboljšanja prepoznavnosti slovenske znanosti v tujini. "Gre za dolgoročni projekt, saj hitrih rešitev ni. To ne delamo zase, ampak za naše otroke," je dejal Jamnik. Na to je opozorila tudi premierka Alenka Bratušek, ki je v uvodnem nagovoru opozorila, da smo v zadnjih letih pozabili na rek "na mladih svet stoji". Ob tem je poudarila pomen mreženja in povezovanja med znanstvenimi inštitucijami in gospodarstvom.

Pomen povezovanja je izpostavil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Kot je dejal, so slovenski centri odličnosti ključni gradniki prihodnjega razvoja slovenske znanosti in gospodarstva. "Smo majhen narod, zato je sodelovanje in koncentracija znanj nujno potrebna," je dejal. Današnjega dogodka se udeležuje okoli 200 udeležencev iz Slovenije in Izraela, v izraelski delegaciji pa so tudi predstavniki tveganega kapitala.

V popoldanskem delu Slovensko-izraelskega dne znanosti in inovacij bo potekala predstavitev mladih, visokotehnoloških slovenskih podjetij, ki delujejo na področju naravoslovja in kažejo velik potencial za rast in širitev na druge trge. Najboljše podjetje bo dobilo možnost predstavitve v okviru slovenske delegacije v Izraelu maja letos.