Na tleh okoli 500 ton železja in kablov, brez elektrike četrtina odjemalcev

Kronika

Po trenutnih podatkih je na tleh okoli 500 ton železja, kablov in daljnovodov, je javnosti na novinarski konferenci po srečanju z vsemi pristojnimi povedal minister za obrambo Roman Jakič. Brez električne energije je kar 25 odstotkov odjemalcev, sanacija nastale škode pa bo trajala nekaj mesecev.

Po ministrovih besedah nas je prizadela naravna katastrofa večjih razsežnosti, udeleženci sestanka pa so ljudi in lokalne skupnosti pozvali, naj se oglasijo, če potrebujejo pomoč. Prebivalci naj to sporočijo na številko 112. Prav tako naj se ljudje sami ne lotevajo odprave škode, saj je to lahko smrtno nevarno, in se izogibajo mest, kjer ležijo potrgani vodniki.

Po zadnjih podatkih je na območju Elektra Ljubljana brez električne energije 70.000 odjemalcev, je še povedal Jakič. Na Celjskem je brez elektrike okoli 30.000 prebivalcev, na Gorenjskem elektrike nima 3800 odjemalcev, na področju Elektra Primorske pa 12.682 odjemalcev.

Ob četrti uri zjutraj je prišel prvi agregat iz tujine; prvi od treh, ki jih je ponudila Nemčija. Tega so že odpeljali na Postojnsko, danes pa jih pričakujejo še 27 iz Avstrije, eden bo prišel še s Češke. Razporedili jih bodo po celi državi glede na potrebe. Prva prioriteta je, tako minister, zagotavljanje električne energije tistim, ki so najdlje brez nje, nekateri so namreč brez elektrike že od petka. Druga prioriteta pa je oskrba z vodo, je poudaril Jakič.