ZANIKATA, DA BI SE HOTELA OKORISTITI S SINOVO BOLEZNIJO: "Zbran denar ni šel v naš žep"

Slovenija

Kriminalisti preiskujejo ravnanje mame dečka Gala, ker naj bi bili stroški operacije in rehabilitacije dečka s prirojeno deformacijo rok nižji od zneska, ki ga je sporočala, je poročal Kanal A. Kot poročajo, naj stroški operacije in rehabilitacije v ZDA ne bi dosegli sprva predvidenih 150.000 evrov, ampak okrog 68.900 evrov. Na očitke sta se odzvala Galova starša. 

Galova mama Nataša Vrbnjak Šteflič

Dokumenti, s katerimi razpolagajo na Kanalu A, dokazujejo, da je bila prvotna cena operacije in rehabilitacije na Floridi 82.000 evrov, a naj bi Galova mama Nataša Vrbnjak Šteflič prejela popust. Že od konca decembra je tako že vedela, da operacija stane le še 68.900 evrov. Ker je bila akontacija v višini 8900 evrov že plačana, pa je treba nakazati le še 60.000 evrov.

Po informacijah Kanala A je Galova mama ameriškega zdravnika v elektronskem sporočilu opozorila, da ga zna kdo od slovenskih novinarjev še kaj povprašati o ceni operacije in ga prosila, da tega novinarjem ne razkrije.

Galov oče Srečko Šteflič je za portal Mariborinfo zanikal, da bi del zbranega denarja šel v njihov žep. Kot je povedal, javnosti niso posebej obveščali o popustu na operacijo, so pa o tem obvestili Nadškofijsko karitas.

Deček Gal potrebuje operacijo rok.

Delovanje Galove mame po informacijah televizije zdaj preiskujejo tudi kriminalisti. Policija je potrdila, da predkazenski postopek poteka, drugih informacij pa zaradi interesa nadaljnjih postopkov še ni mogoče posredovati.

Kljub temu da je znesek, ki naj bi bil potreben za Galovo operacijo, že zbran, akcije še nihče ni ustavil. Denar za Gala bodo na mariborskem Karitasu zbirali do oktobra letos. Karitas, ki je po zapletih pri zbiranju donacij v društvu Maus prevzela zbiranje denarja za Gala, je sporočila, da bo denar za operacijo nakazala direktno bolnišnici, kjer bo potekala operacija.

Galova starša očitke zavračata

Kot je za Mariborinfo pojasnil generalni tajnik Nadškofijske karitas Maribor Darko Bračun, je dogovor o zbiranju sredstev sklenjen za dobo enega leta, po letu pa se bo ugotovilo, koliko je bilo dejanskih stroškov. V kolikor bo denar ostal, bo 50 odstotkov denarja namenjenih za otroke s podobnimi težavami, 50 odstotkov se za eno leto še ohrani za Gala in se porabi, v kolikor bi bile potrebne dodatne rehabilitacije, še piše portal.

Vse očitke zavračata tudi Galova starša, ki trdita, da gre za laž, da že imajo zbranih 150 tisoč evrov in še zbirajo naprej. Kot sta dejala za Mariborinfo, vseh stroškov ne gre oceniti, a upata, da bo čim več zbranega denarja ostalo še za druge otroke. Po besedah Galove mame imajo v pogodbi z Nadškofijsko karitasom definirano, za kaj točno zbirajo denar. Ob operaciji bo denar namenjen stroškom rehabilitacije, ki lahko traja od štirih tednov do šest mesecev, za terapije in za vse druge stroške, ki spadajo zraven. Kot je še dodala za omenjeni portal, tako ne gre za dvakrat večji znesek, ampak za znesek, za katerega so predvidevali, da bo pokril vse stroške.

Predsednica društva Maus Nataša Švikart z Galom

V Galovi zgodbi že od samega začetka pojavnosti v medijih – v ospredje je prišla v času dobrodelne akcije za Koprčana Krisa Zudicha - "nekaj smrdi". Najprej so se na družbenih omrežjih pojavili očitki češ, da gre za goljufijo in naj donatorji prenehajo z nakazovanjem denarja. Galova starša sta nato Humanitarnemu društvu Maus, ki je vodilo akcijo, očitala netransparentnost pri zbiranju in prikazovanju zbranega denarja, kar je sprva predsednica društva Nataša Švikart ostro zanikala. Nekaj dni kasneje je v medijih izbruhnila afera, da si je ravno Švikartova od zbranega denarja za Galovo operacijo rok 'izposodila' 29 tisoč evrov. Zdaj pa nepoštenost očitajo še Galovi mami.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  14 .02. 2020 ob  09: 40
12
Bogi otrok. :-(