Zakonca Janša tarča preiskave

Urad za preprečevanje pranja denarja preiskuje sumljive bančne transakcije, ki naj bi jih v imenu prvaka SDS Janeza Janše izvajala sestrična njegove soproge Urške Bačovnik Janša Nataša Pajenk, je poročala televizija POP TV. Pajekova naj bi od zakoncev Janša prejela več deset tisoč evrov gotovine, s katero naj bi poravnala njune življenjske stroške.

Pri POP TV trdijo, da so pridobili dokument, ki naj bi dokazoval, da sta zakonca Janša Pajenkovi, sicer nekdanji bančni uslužbenki banke Sparkassee, več let prinašala večje vsote gotovine, ki jih je nato polagala na svoj račun in tako plačevala račune za življenjske stroške Janševih. Med drugim naj bi Pajenkova s tem denarjem poravnala tudi aro za nakup stanovanja na Mesarski v Ljubljani leta 2009.

Urad za preprečevanje pranja denarja je po poročanju televizije pojasnila zahteval od nekdanjega delodajalca Pajenkove Sparkasse. Banka sicer vprašljive transakcije zaposlenih nadzoruje tudi sama. Vendar nakazil ni zaznala kot sumljivih, še poroča POP TV.

SDS je na svoji spletni strani že čez dan zapisal, da je Pajenkova Janševim res pomagala pri urejanju bančnih storitev ter tudi, da je davčna uprava pri Janezu Janši že opravila davčni pregled in da je izvor te gotovine že pojasnil. "Nataša Pajenk je sestrična in soseda Urške Bačovnik Janša, zaposlena na komercialni banki. V okviru svoje službe je pomagala pri urejanju bančnih storitev," so pri SDS zapisali na spletni strani.

Podatke o teh nakazilih je predsednik SDS "sam posredoval davčni upravi, ko je le ta letos spomladi na zahtevo Komisije za preprečevanje korupcije opravljala davčni pregled. Takrat je natančno pojasnil tudi izvor nakazanih sredstev tako za aro za nakup stanovanja, kjer je žena solastnica, kot za sodne takse in vse ostale bančne transakcije, kar je Durs sproti preverjal," so še zapisali v SDS.

Dodali so, da s kakšno preiskavo urada za preprečevanje pranja denarja niso seznanjeni.

IGOR |  05 .09. 2013 ob  11: 19
In tak poštenjak. Glede na EU standarde, katere tako rad navaja, ne bi smel biti v politiki.
upornik |  04 .09. 2013 ob  22: 49
komunisti bodo pogruntal ,da je voda lahko tudi topla,zdaj še ne vedo.