Janša in Krkovič sta se na sodbo že pritožila

Franci Matoz, ki v zadevi Patria zagovarja predsednika SDS Janeza Janšo, je v petek na ljubljansko okrajno sodišče vložil pritožbo na prvostopenjsko sodbo v tej zadevi, so za STA potrdili na omenjenem sodišču. Pritožil se je tudi zagovornik brigadirja Toneta Krkoviča, odvetnik Jože Hribernik.

Kakor predvideva zakon o kazenskem postopku, je bilo pritožbo potrebno nasloviti na sodišče, ki je izreklo sodbo. Če sodišče ugotovi, da je pritožba pravočasna in dovoljena, pozove nasprotno stran, naj poda odgovor na pritožbo.

Pritožbo in odgovor z vsemi spisi nato sodišče prve stopnje predloži drugostopenjskem sodišču, kjer se spis dodeli sodniku poročevalcu. Sodišče o prejeti zadevi odloči na seji senata ali na podlagi opravljene obravnave.

Sodišče je minuli četrtek sodbo uspelo vročiti tudi tretjemu obtoženemu, prokuristu Rotisa Ivanu Črnkoviču, ki mu torej sedaj teče 15-dnevni rok za pritožbo.

Okrajno sodišče je Janšo, Črnkoviča in Krkoviča 5. junija letos spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Tri mesece zatem je sodišče obsojenim poslalo tudi pisni odpravek sodbe.

Sodišče je sledilo predlogu tožilstva in Janšo obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali v primeru pravnomočnosti sodbe plačati še po 37.000 evrov stranske denarne kazni. Trojica sicer že od začetka sojenja septembra 2011 zatrjuje, da je nedolžna ter da je proces politično motiviran.

lolek |  15 .10. 2013 ob  10: 58
in njegov pingvin