Tožilstvo naj bi preiskovalo izvor premoženja zakoncev Janša in pokojnega Zagožna

Specializirano državo tožilstvo naj bi za zakonca Janša in pokojnega Jožeta Zagožna odredilo finančno preiskavo. Z njo naj bi preiskovalci v tajnosti preiskali in nato morebiti odvzeli premoženje nezakonitega izvora. Kljub izrecnim navodilom, da za odredbo predvsem osebe, ki jih preiskujejo, ne smejo izvedeti, jo je na spletu objavil Politikis.si.

Na specializiranem državnem tožilstvu zaenkrat za STA niso potrdili verodostojnosti odredbe. Pristojni državni organi so za POP TV povedali, da jim objava ne bo pomagala pri preiskavi, da pa jih ne bo ustavila, saj so javnih pritiskov pri preiskavi vodilnih politikov vedno bolj navajeni.

Kot izhaja iz objavljene domnevne odredbe, so se preiskovalci lotili predvsem premoženja, transakcij in na sorodnike prenesenega premoženja Janše in Zagožna, tudi v povezavi s primerom Patria. Tožilec specializiranega državnega tožilstva Stanislav Pintar naj bi namreč sumil, da imata omenjena večje premoženje, kot pa so bili njuni prihodki v zadnjih 13 letih.

Po podatkih protikorupcijske komisije ima Janša, ki je bil zaradi korupcije v primeru Patria nepravnomočno obsojen, za vsaj 210.000 evrov premoženja, ki presega zakonite dohodke. Zagožen, ki je bil v primeru Patria obtožen korupcije, pa je ob smrti na računih v Avstriji zapustil 271.000 evrov, izhaja iz odredbe.

V odredbi je zapisano, da je treba zbrati dokaze, ki so potrebni za odločitev tožilca o začasnem zavarovanju, začasnem odvzemu in vložitvi tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Pregledali naj bi obdobje od leta 2000 pa do datuma izdaje odredbe. Po navedbah POP TV je bila odredba izdana 11. oktobra letos.

Preiskujejo tudi družinske vezi

Pobuda za finančno preiskavo sicer vključuje tudi bančnico, ki je za zakonca Janša polagala njuno gotovino na svoj račun. Gre za Natašo Pajenk, sestrično Janševe soproge Urške Bačovnik-Janša. Pajenkovo sumijo pranja denarja in utaje davkov. V primeru Zagožna pa naj bi v skladu z odredbo preiskali njegova dediča, in sicer ženo in sina.

Poleg visokih vsot gotovine na štirih računih Jožeta Zagožna v Avstriji, naj bi imeli glede na besedilo odredbe preiskovalci navodila, naj se osredotočijo predvsem na štiri nepremičnine zakoncev Janša, v skupni vrednosti preko pol milijona evrov.

Jože |  25 .11. 2013 ob  23: 24
Bravoooooooooooooooooooooo sodišče.......vedno bolj verjamem v vas!!!!
johanna |  25 .11. 2013 ob  22: 59
Mnogi smo ns šverc kupovali marke v jugi,pa potem za tolarje kupovali marke,in nam je INFLACIJA pomnožila vrednost kapitala ,sedaj pa očitajo nekih sto tisoč Janši- izgleda da se bo patrija sfržila na Finskem in sedaj režirajo rezervni scenarij.Predlagam, da J.anši pošiljamo množično po nekaj EUrov,da jim zmešamo štrene
johanna |  25 .11. 2013 ob  22: 41
Ukvarjajo se s ta malo ribico, da za ta velike "naše "ne bo časa .TO JE SISTEMSKA LUSTRACIJA POLITIČNIH NASPROTNIKOV.
delavc |  25 .11. 2013 ob  22: 37
Pa kdaj bojo isti vatli tud za levake Kućana ,Jankovića,Klemenćiće celo familijo Lukšića,forum 21........Ne mislit,da smo mi državljani butasti in ne spremljamo koga in s krga pola obravnavate s tem ne boste utišali drugače mislečih ,ki vas imajo poln kufer sam davke nabijate za obstoj svojih privilegijev,že 70let komunizma in Jugoslavije ni već zato morate tud začet živet od svojga dela in ne kot paraziti na naše stroške.