SDS želi določiti celotno Zdravljico in prepovedati poveličevanje totalitarnih režimov

SDS je v parlamentarni postopek vložila novelo zakona o grbu, zastavi in himni Slovenije, s katero bi določili, da je državna himna celotna Zdravljica in ne le njena sedma kitica. Določili bi tudi, da je prepovedano javno poveličevanje vseh totalitarnih režimov, še posebej fašizma, nacizma oziroma nacional-socializma in komunizma.

Po noveli bi morala biti Zdravljica kot himna v celoti obvezno izvajana na državnih slovesnostih ob državnih praznikih, ob priložnostih, ko bi lahko izvedba celotne Zdravljice povzročila težave, pa bi se lahko himna izvajala tudi v skrajšani verziji (denimo športnih dogodkih). Tudi takrat pa bi morali izvajati njeno drugo in nato sedmo in ne zgolj sedmo kitico.

Kot je na novinarski konferenci povedal poslanec SDS Tomaž Lisec, je takšna določitev himne bolj skladna z ustavo, ki za himno določa celotno Zdravljico. Predlog po njegovih besedah podajajo tudi zato, ker je na pomanjkljivost zdajšnje ureditve himne že pred časom opozoril tudi Boris Pahor.

Poleg javnega poveličevanja vseh totalitarnih režimov in javne uporabe njihovih simbolov ter poveličevanja njihovih predstavnikov bi bila z novelo prepovedana tudi uporaba slovenske himne, grba in zastave v povezavi s simboli ali predstavniki totalitarnih režimov. Prepoved uporabe simbolov totalitarnih sistemov pa ne bi veljala za namene izobraževanja, informiranja in muzejskih zbirk.

Z novelo bi zaostrili tudi denarne kazni za zlorabo grba, zastave in himne ter dodali kazni za prepoved poveličevanja totalitarnih režimov. "Ob tem poudarjamo, da je Slovenija prijazna država, zato je prav, da vsi, ki smo tukaj doma, in tudi tisti, ki sem prihajajo začasno ali za stalno, spoštujemo našo zgodovino, vrednote in simbole," je še dejal Lisec.

največji |  07 .02. 2014 ob  09: 52
problem v tej državi je prekratka himna!!!!! Prekratka pamet tistih, ki nam vladajo pa ne moti nobenega!!!!
?! |  07 .02. 2014 ob  09: 18
Fantič, Dob te čaka! Kolko nakladaš, bi moral bit za vzgled, sodno pošto dvigni in marš na Dob!! Kako si že rekel... dvojni vatli...
geđo |  07 .02. 2014 ob  07: 44
Najboljše je, ko pacienti kot spodaj Drago skušajo primerjat res hude diktature (S Koreja) z bivšo Jugoslavijo. Upam, da verjameš vsaj sam sebi, Drago.
Drugo pa je vprašanje, od kod ta refleks, da je vsak, ki si drzne kritizirati lik in delo Ivana Janše, avtomatično proglašen za komunista in jugonostalgika Zakaj?
Ivanovi verniki na ta način sami nevede razgaljate manko sivih celic znotraj lobanje.
Srečno.
mulo |  06 .02. 2014 ob  22: 10
ta golazen res ne ve kaj bi .....
rajši kot da se ukvarjajo s takimi stvarmi naj grejo rajši na ogrožena območja ljudem pomagat in se učit solidarnosti...
Drago |  06 .02. 2014 ob  19: 53
Nkateri od vas sigurno hodite na refošk k Duletu. Kako je izjavil? Da bi Janšo morali ubiti takoj 1991. Kaj vam je žal?.
Mene ne moti cela zdravljica in obsodba in prepoved poveličevanje totalitarnih režimov. Drugače pa, da boste vedeli kako to izgleda, to mislimza tiste, ki ste bili še premladi, da bi okusili oblast ene stranke pa se odpravite na dopust v Severno Korejo.
fcxsy |  06 .02. 2014 ob  17: 38
Ma kaj je to sploh možno kaj ta tip dela¨?V Sloveniji vladajo izredne razmere,on pa himno in totalitarne režime
botanik |  06 .02. 2014 ob  17: 14
Alkohol pa lahko poveličujemo, kajne, Slovenija bi se lahko preimenovala v Alkoholijo.....
geđo |  06 .02. 2014 ob  16: 11
Kaj ko bi raje dal pobudo svojemu šefu, da dviguje pošto s sodišča in spoštuje pravno državo?
sveti jurij |  06 .02. 2014 ob  16: 03
Janša je zadrt komunist naslabše sorte.
MULO |  06 .02. 2014 ob  15: 57
Ma prijazna država do koga
bralka |  06 .02. 2014 ob  15: 37
janša,kdaj boš dal pobudo ,da se razišče kraja orožja
@fuflok |  06 .02. 2014 ob  15: 35
To niso židovske zvezde ampak zvezde, ki so jih imeli celjski grofje, informiraj se malo!
1