ZAKAJ JE PIRAN ZIBELKA ROCKA? Ob predstavitvi knjige nastop legendarne lokalne skupine

Piran

Zavod Mediteranum je izdal knjigo Piranski bitlesi. Publicist Slobodan Simič Sime v skoraj 200 straneh dolgi knjigi predstavi začetke rock, bit in pop glasbe v Piranu. V njej skuša odgovoriti na vprašanje, zakaj se je rock najprej pojavil prav v Piranu, poleg tega predstavi 20 najbolj zgodnjih ansamblov iz tega območja.

Avtor je sprva nameraval pripraviti le brošuro, ko se je zadeve lotil, pa je ugotovil, da so bili Pirančani neustavljivo ustvarjalni tudi na glasbenem področju, zato se je odločil za knjigo. Ta je nastajala skoraj dve leti, prinaša pa, kot je povedal na včerajšnji novinarski konferenci, "ogromno novosti, zanimivosti in informacij, za katere moram priznati, da tudi sam niti vedel niti sanjal nisem".

Knjiga se po njegovih besedah dotika tudi vprašanja, zakaj je bil Piran tako atraktiven, zakaj se je rock pojavil praktično zelo zgodaj in zakaj se je tukaj pojavil najprej. Tako se je prvi ansambel, ki je preigraval rock, pojavil v letu 1957/1958, in sicer je šlo za ansambel dijakov piranske srednje pomorske šole. Ta je v različnih sestavah nato deloval približno sedem let.

Slobodan Simič Sime (desno)

"Piran je izjemno glasbeno mesto. Po drugi svetovni vojni se ta 'glasbenost' nadaljuje in še dopolnjuje," je povedal Simič. V knjigi, za katero je opravil okoli 100 intervjujev in več sto ur presedel v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, predstavlja 20 bendov in jih spremlja od nastanka do konca njihovega delovanja. Simič je med drugim zavrnil splošno mnenje, da je bila tedanja družbena klima nenaklonjena novostim v glasbi: "Jugoslavija je bila neverjetno odprta za rock sceno, vsaj na začetku."

Knjigo, ki je izšla v nakladi 500 izvodov, je Zavod Mediteranum izdal ob finančni podpori piranske občine in drugih sponzorjev. Širši javnosti jo bodo v soboto predstavili v portoroškem Monfortu, kjer bodo obiskovalci lahko ponovno prisluhnili nekaterim od najzgodnejših piranskih rock skupin. Ob 45-letnici nastanka bo zaigrala tudi legendarna piranska skupina Spomini.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  25 .09. 2019 ob  11: 50
Piran ni zibelka rocka, ampak je Koper.