ZADOLŽEVALI SE BODO LE ZA RAZVOJNE PROJEKTE: Novogoriški svetniki o proračunu za prihodnji dve leti

Goriška

Na včerajšnji izredni seji Mestne občine Nova Gorica so se svetniki odločali o proračunih za prihodnji dve leti. Ob obstrukciji opozicijskih svetnikov so predlog v prvem branju z 18 glasov za in nobenim proti prisotni svetniki potrdili. Drugo branje proračunov bodo izvedli na redni seji mestnega sveta 19. decembra.

Po besedah novogoriškega župana Klemna Miklaviča sta predloga proračunov razvojno naravnana, prednostna področja pa so stanovanjska gradnja, urejanje gospodarskih con, razvoj podeželja in izgradnja somestja s sosednjo Gorico.

"Predvsem si želimo oblikovati mesto in regijo, ki bosta atraktivna za priseljevanje kvalificirane delovne sile in prihod podjetij ter drugih zaposlovalcev. Osredotočili smo se na stanovanja, na poslovne cone, na infrastrukturo, na vpadnice v mesto, ki bodo razbremenile promet, kar bo nedvomno tudi koristilo gospodarstvu. Osredotočili smo se tudi na razvoj podeželja. Na podeželju vidimo zlasti gospodarsko priložnost, omogočiti mu moramo primerno infrastrukturo in turistične atrakcije, podpirati moramo kmetijsko dejavnost, ki se povezuje s turizmom," je dejal Miklavič na novinarski konferenci, na kateri je javnosti predstavil predloga proračunov za leti 2020 in 2021.

Do zadolževanja občine naj bi prišlo le v povezavi z izvedbo razvojnih projektov. Med njimi so predvsem poslovne cone, nove priložnosti za razvoj in prihod gospodarstva in stanovanjski projekti. Pri tem na področju zadolževanja ohranjajo rezervo, če se bo v bodoče izkazala potreba pri kakšnem velikem projektu.

Pri pripravi proračuna so se usmerili na "vzpostavljanje atraktivnosti življenja v naših krajih", tako v mestu kot na podeželju. Na podeželju vidijo potencial predvsem za gospodarski razvoj na področju turizma. "Vloga občine pa je, da zagotovi primerno infrastrukturo. Na podeželju posebej omenjamo vlaganja v Trnovsko-Banjško planoto in grad Rihemberk, s čimer povečujemo prihode turistov," je še dejal Miklavič.

Velikega pomena je tudi kandidatura Nova Gorice v sodelovanju z Gorico za EPK 2025, vlaganje v Laščakovo vilo, Trg Evrope, investiranje v šole, vrtce in pokriti bazen.

V letu 2020 novogoriški občinski proračun predvideva slabih 39 milijonov evrov prihodkov in 44,3 milijona evrov odhodkov. V letu 2021 pa pričakujejo 47,4 milijona evrov prihodkov in 48,7 milijona evrov odhodkov.

Ob koncu včerajšnje seje so svetniki po kratki razpravi v prvem branju potrdili tudi odlok o ustanovitvi Medobčinske uprave Mestne občine Nova Gorica, Občine Ajdovščina in Občine Brda. Drugo branje bodo potrdili na skupni seji vseh treh občinskih svetov sredi decembra.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija