Za osmerico skupaj 38 let in štiri mesece zapora

Kronika

Kranjska okrožna sodnica Andrijana Ahačič je osmerico obtoženih iz kriminalistične akcije Očistimo Slovenijo spoznala za krivo neupravičene proizvodnje in prometa z drogami. Na današnjem naroku jim je izrekla zaporne kazni v višini od pol leta do 12 let, skupaj pa 38 let in štiri meseca zapora. Zagovorniki so že napovedali pritožbo.

Po več kot pol leta trajajočem dokaznem postopku je kranjsko okrožno sodišče obtožene, ki jih je policija v obsežni vseslovenski kriminalistični akciji na območju Gorenjske prijela maja lani, in ki krivde na predobravnavnem naroku niso priznali, spoznalo za krive več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in nedovoljenega prometa z drogami. Prodajali naj bi večje količine kokaina, heroina, konoplje in amfetaminov.

Sodnica je pri izreku kazni v precejšnji meri sledila predlogom tožilke Nadje Gasser. Najvišje kazni je dosodila tistim, ki naj bi delovali v organizirani kriminalni združbi. Prvoobtoženemu, 29-letnemu Senadu Pavlekoviću, ki ga je obtožnica bremenila tudi trgovanja z orožjem, je prisodila 12 let, 32-letnemu Darku Paleviću pet let, 32-letnemu Bojanu Rodiću štiri leta, 33-letnemu Zoranu Matoviću šest let in 31-letnemu Milanu Rikanoviću sedem let in dva mesec zapora. Ti do pravnomočnosti sodbe tudi ostajajo v priporu, v katerem so že od maja lani.

 

Za 48-letnega Radeta Bubanjo, 30-letnega Darka Radonjića in 28-letnega Jasmina Džafića pa je sodnica izrekla dve leti, eno leto in osem mesecev oziroma šest mesecev zapora. Poleg zapornih kazni je sodnica obtoženim določila stranske denarne kazni v skupnem znesku 37.750 evrov, najvišjo Pavlekoviću v višini 8750 evrov in Rikanoviću v višini 7500 evrov.

Zoper Bubonjo je danes sodnica odredila pripor zaradi begosumnosti. Njegov zagovornik Peter Osolnik pa je prepričan, da za to ni bilo razloga, saj se je njegov klient redno udeleževal vseh obravnav od marca letos in ni nikdar nakazal, da bi utegnil pobegniti.

Osolnik se bo tudi na prvostopenjsko sodbo pritožil. "Menim, da taka sodba na višjem sodišču ne more obstati," je poudaril. Podobno so pritožbe že napovedali zagovorniki nekaterih drugih obsojencev, ki so se v sojenju prizadevali za izločitev nekaterih dokazov, zlasti najbolj obremenilnih prisluhov telefonskih pogovorov.

Tožilka z obsodbo zadovoljna

Na drugi strani je tožilka z obsodbo zadovoljna. Morda se bo pritožila na katero izmed izrečenih kazni, saj so bile te za nekatere obsojence nekoliko nižje od tistih, ki jih je predlagala sama. Kot je pojasnila, mora najprej preučiti olajševalne okoliščine, ki jih je pri izreku kazni upoštevala sodnica in jih bo navedla v obrazložitvi sodbe.

Zadovoljna pa je, da se je dolgotrajni sodni postopek vsaj na prvi stopnji končal. "Z današnjo sodbo smo zaključili obsežno kazensko zadevo. Obtoženo je bilo 22 oseb za 40 kaznivih dejanj in vsem so bile izrečene obsodilne sodbe, tako da sem vsekakor zadovoljna s takšno odločitvijo sodišča," je poudarila Gasserjeva.

Ob tem je spomnila, da je 13 obtoženih že na predobravnavnih narokih v začetku letošnjega leta priznalo kazniva dejanja. V ločenem postopku za trgovino z orožjem je bil obsojen tudi 36-letni Velibor Popović, ki mu je sodnica Ahačičeva prisodila osem let zapora. Prav tako so bili za promet z orožjem julija na prvi stopnji obsojeni tudi Palević, in sicer na štiri leta zapora, ter Pavleković in Bubanja na tri leta zapora.

Zaradi nedosegljivosti pa je bil izločen postopek zoper 33-letnega Črnogorca Miloša Šćekića, ki ima po obtožnici najvišjo vlogo v organizirani kriminalni združbi, Željka Kneževića in Josipa Delijo.

Slovenec |  15 .10. 2013 ob  08: 57
Sami Slovenci je*o te 8-)