Trije obsojeni iz akcije Očistimo Slovenijo izpodbijajo kazni

Kronika

Na ljubljansko višje sodišče sta danes prišla Darko Smešnik in Gorazd Filiminović, domnevna člana hudodelskih združb, ki jih je policija razbila maja lani v t.i. akciji Očistimo Slovenijo. Oba sta bila na prvi stopnji obsojena na zaporne kazni, a sodbo izpodbijata. Prav tako se je pritožil obsojeni Nermin Ćatić, ki ga danes na sodišče ni bilo.

Sodišče je trojico obsodilo letos spomladi, najprej Ćatića, domnevnega vodjo ene od razbitih hudodelskih združb, ki je krivdo za vsa očitana kazniva dejanja priznal takoj ob začetku sojenja. Sodišče mu je prisodilo sedem let in deset mesecev zapora. Filimonović je krivdo za eno očitano kaznivo dejanje v zvezi s preprodajo mamil priznal pred koncem sojenja, zanikal pa je povzročitev hude telesne poškodbe, kar mu je tožilstvo prav tako očitalo. Po združitvi s kaznimi, na katere je bil obsojen v preteklosti, ga je prvostopenjsko sodišče obsodilo na osem let in pol zapora.

Smešnik, domnevni dobavitelj droge za Ćatića, je trdil, da je drogo le enkrat posredoval. Prav tako je zanikal, da bi zaposlitev v lokalu Remezzo v ljubljanskih Fužinah, kjer je delal kot natakar, zlorabljal za svojo kriminalno dejavnost. Tudi danes je pred višjim sodiščem ponovil, da je bil zgolj zaposlen v lokalu, "v katerem se je toliko dogajalo". Prvostopenjskega senata to ni prepričalo in mu je prisodilo pet let in pet mesecev zapora.

Filimonović izpodbija višino izrečene kazni

Filimonović v pritožbi izpodbija višino izrečene kazni, za preprodajo mamil je dobil šest let zapora, za povzročitev hude telesne poškodbe pa osem mesecev. Njegov zagovornik Matjaž Markelj je danes na javni pritožbeni seji opozoril, da je ob vseh očitanih kaznivih dejanjih Filimonović sodeloval le pri dveh, in še tukaj je v enem primeru šlo za poskus dobave mamil.

V drugem pa je tajnemu policijskemu sodelavcu dobavil 100 gramov kokaina. Takrat pa je sodeloval le s Smešnikom, je nadaljeval Markelj, zato bi mu lahko kvečjemu očitali sostorilstvo, nikakor pa ne sodelovanja v hudodelski združbi. Filimonović si, kot je danes povedal, želi, da bi mu ponovno sodili in mu po možnosti prisodili nižjo kazen.

Smešnikov zagovornik prepričan v nezakonitost pridobljenih dokazov

Smešnikov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar pa je prepričan v nezakonitost pridobljenih dokazov, vendar je sodišče predlog za njihovo izločitev v preteklosti zavrnilo kot prepozno. Ker gre pa zagovornikovem mnenju za absolutno kršitev postopka, bi moralo sodišče o dokazih odločati ne glede na to, kdaj je bil predlog za izločitev.

Nižjo kazen si želi tudi Ćatić

"Če bi odločili, da so zbrani dokazi nezakoniti, bi bila sodba oprostilna," je zatrdil danes. Kovačič Mlinar izpodbija tudi ugotovitev, da je bil Smešnik član hudodelske združbe, prav tako je oporekal navedbam prvostopenjskega sodišča, da je 11 od 13 prijetih v policijski akciji priznalo sodelovanje v združbah. To zanj namreč ni dokaz, saj da ima vsak svoje razloge za priznanje. Nižjo kazen si želi tudi Ćatić, ki pa danes na sodišče ni prišel.

Policija je 13 Ljubljančanov prijela maja lani, s tem pa razbila tri preprodajalske hudodelske združbe. Deset jih je krivdo priznalo že na predobravnavnem naroku. Odločitev višjega sodišča bodo stranke dobile pisno.