Policisti prijeli preprodajalca drog iz Hrvatinov

Kronika

Koprski kriminalisti so v tesnem sodelovanju z italijanskimi policisti iz Trsta razkrili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s preprodajo prepovedanih drog heroin, kokain in marihuana.

Hrvatinčani v strahu zaradi preprodajalcev

V začetku leta 2013 so občani hrvatinskega hriba na policijo naslovili prijave oz. pritožbe, v katerih so opisovali nevzdržne razmere na območju Hrvatinov, predvsem v centru vasi, kjer naj bi vsakodnevno večje število odvisnikov iz Italije v Hrvatinih od slovenskih preprodajalcev kupovalo prepovedane droge. Med občani je to početje povzročilo nejevoljo in občutek strahu, zato so dogajanje prijavili policiji. 

Istočasno so koprski kriminalisti v sodelovanju z italijanskimi kolegi zaznali povečano ponudbo prodaje prepovedane droge heroin, kokain in marihuana na območju Hrvatinov in okoliških vasi ter nadaljnjo preprodajo le-te predvsem odjemalcem z območja Milj in Trsta.

V sodelovanju z italijanskimi kolegi so koprski kriminalisti maja 2013 pričeli obširno preiskavo zoper kriminalno združbo. V preiskavi so izvajali različne prikrite preiskovalne ukrepe, preiskavo pa je vodil in usmerjal Okrožni državni tožilec iz Kopra. V preiskavi so ugotovili, da v kriminalni združbi na območju Slovenije delujeta moška, stara 32 in 41 let, oba z območja Kopra.

Kupci iz Trsta hodili po "zalogo" v Hrvatine

Kriminalisti so med drugim ugotovili, da so kupci z območja Trsta in okolice, večinoma državljani Republike Italije, vsakodnevno prihajali na hrvatinski hrib po nakup prepovedanih drog. Za 32-letnega osumljenca je bilo ugotovljeno, da ima najmanj 30 odjemalcev droge iz Trsta, Milj in okolice. S pomočjo 42-letnika je prodajal prepovedane droge kokain, heroin in konopljo.

Med preiskavo so koprski kriminalisti zasegli del kupljene prepovedane droge v Sloveniji, italijanski policisti pa v Italiji. Ugotovljeno je bilo, da so bile cene prepovedanih drog približno 10 evrov za gram marihuane, 30 evrov za gram heroina in 100 evrov za gram kokaina. Praviloma je šlo za prodajo in nakup manjših količin prepovedanih drog.

Med kriminalistično preiskavo so bili identificirani tudi italijanski preprodajalci, ki so kupljeno prepovedano drogo v manjših količinah nadalje preprodajali v Italiji, predvsem Trstu in Miljah, svojim odjemalcem. Tako so bili v sodelovanju z italijansko policijo identificirani preprodajalci, ki so prepovedano drogo kupovali od zgoraj navedenih slovenskih državljanov.

V okviru kriminalistične preiskave je bilo zoper osumljene slovenske državljane zbrano zadostno število materialnih in drugih dokazov za podajo kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma storitve skupno 166 kaznivih dejanj: neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog (po členu 186 Kazenskega zakonika), za kar je zagrožena kazen zapora v trajanju od 1 do 10 let, ter 1 kaznivo dejanje: nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva (po I. odstavku 307. čl. KZ-1), za kar je zagrožena kazen zapora od 6 mesecev do 5 let.

100 tisoč evrov protipremoženjske koristi

Podani so bili tudi štirje predlogi pristojnemu prekrškovnemu organu zaradi prekrškov po Zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami in en predlog pristojnemu prekrškovnemu organu zaradi prekrška po Zakonu o orožju. 

Koprski kriminalisti ocenjujejo, da sta si osumljena z izvrševanimi kaznivimi dejanji pridobila do 100.000 evrov protipravne premoženjske koristi. 

tinito castro |  05 .10. 2013 ob  13: 56
-1
No, pa so zaprli še eno izvozno firmo.