VOJSKA KREPI POMOČ POLICIJI PRI VAROVANJU JUŽNE MEJE: Poleg vojakov še helikopter

Slovenija

Slovenska vojska (SV) od 19. avgusta pri varovanju državne meje policijo podpira tudi s helikopterjem. Slovenska vojska pri varovanju državne meje sodeluje že od leta 2015, trenutno pa delo policije podpira z med 130 in 150 pripadniki in večino opreme, ki jo ima v uporabi, je za STA pojasnil predstavnik SV za odnose z javnostmi Marjan Sirk.

Slovenska vojska je na zahteve policije po večji podpori pri preprečevanju ilegalnih migracij število vojakov na meji letos povečala dvakrat, maja in julija, obakrat za 35.

Skupno je Slovenska vojska na podporne naloge policiji pripadnike napotila 146.783-krat in prevozila več kot pet milijonov kilometrov, pripadniki vojske pa so postavili in vzdrževali okoli 160 kilometrov začasnih tehničnih ovir, so zapisali na spletni strani vojske.

Pripadniki vojske sicer že od leta 2015 sodelujejo pri postavljanju in vzdrževanju začasnih tehničnih ovir, še vedno tudi z vojaki in brezpilotnimi letali podpirajo opazovanje državne meje ter opazujejo, spremljajo, poročajo in varujejo policiste med opravljanjem postopkov.

Na podlagi dodatnih pooblastil so v preteklosti smeli tudi opozarjati, napotovati, začasno omejevati gibanje ter sodelovati pri obvladovanju skupin in množic. Poleg tega je SV s helikopterji patruljirala ob meji in oskrbovala helikopterje policije z gorivom. Pomoč pa so pripadniki SV nudili tudi civilni zaščiti ter opravljali prevoze, oskrbovali, varovali ter urejali sprejemne in nastanitvene centre, deratizirali oziroma dezinficirali objekte civilne zaščite, pripravljali in delili tople obroke in napitke ter vzpostavljali premične tuširnice.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija