DANES ODLOČILNI DAN: Bo Italija dobila novo vlado ali bodo volivci morali znova na volišča?

Svet

Italijanski predsednik Sergio Mattarella se bo danes srečal s predstavniki populističnega Gibanja pet zvezd in levosredinske Demokratske stranke, ki se pogajata o oblikovanju nove italijanske koalicije. Nato naj bi predsednik sporočil, ali bo država dobila novo vlado ali pa bodo volivci morali znova na volišča.


Dosedanji premier Giuseppe Conte

Koalicijska pogajanja so sicer v torek za nekaj časa zastala, saj je gibanje zahtevalo podporo PD temu, da bi dosedanji premier Giuseppe Conte še naprej vodil vlado. Zagrozilo je celo s propadom pogajanj, če Demokratska stranka ne bo pristala na to. A so iz PD po popoldanskem kriznem sestanku vodstva stranke sporočili, da ne nasprotujejo temu, da bi Conte še naprej vodil vlado. Zvečer sta se delegaciji strank že sestali. Po navedbah virov iz strank so govorili o programskih točkah.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je sicer že v torek začel drugi krog pogovorov o reševanju politične krize. S predstavniki PD in gibanja se bo sestal drevi, tako da imata dotlej čas za dogovor. Nato bo sporočil odločitev, ali bo država dobila novo vlado ali pa bodo volivci morali znova na volišča. Te bi lahko bile že konec oktobra ali v začetku novembra.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija