HRVAŠKI POLICISTI MUČILI MIGRANTA? Vzeli naj bi mu oblačila, po njem urinirali, ga omamili

Kronika

Zvezno upravno sodišče v Švici je ugodilo pritožbi sirskega begunca, ki naj bi ga hrvaški policisti mučili in poškodovali, in zadržalo postopek njegove vrnitve na Hrvaško. Nižje sodišče mora zdaj znova odločati o deportaciji, danes poroča Televizija Slovenija.

Kar je sirski begunec, ki je po balkanski begunski poti prišel do Švice, doživel na Hrvaškem, ga je zlomilo, piše v sodbi. Policisti naj bi ga mučili, poškodovali, urinirali po njem, mu vzeli oblačila in uničili mobilni telefon. Kar 18-krat naj bi ga vrnili na mejo z BiH, tudi omamljenega s solzivcem.

Zato je švicarsko sodišče ustavilo namero pristojnega urada, da begunca, ki je prečkal tudi Slovenijo, na podlagi dublinske uredbe vrne na Hrvaško. Resno je namreč podvomilo, da Hrvaška spoštuje temeljne pravice migrantov, navaja TV Slovenija.

Zagreb je bil že večkrat deležen obtožb nevladnih organizacij in tujih medijev o nasilnem ravnanju hrvaških obmejnih policistov z migranti in prisilnem vračanju migrantov v BiH. Hrvaške oblasti te navedbe zanikajo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija