TELEKOM SLOVENIJE DOBIL NOVEGA PREDSEDNIKA UPRAVE: Prihaja bivši direktor Weiler Abrasives, kdo bo zamenjal Glavino?

Slovenija

Nadzorni svet Telekoma Slovenije je za novega predsednika uprave družbe imenoval Matjaža Merkana. Nekdanji direktor družbe Weiler Abrasives bo na položaju nasledil Rudolfa Skobeta, ki je sredi aprila predčasno sklenil mandat. Družbo od takrat začasno vodi podpredsednik uprave Tomaž Seljak.

Merkan je podjetje Weiler Abrasives, ki proizvaja umetne bruse in tehnične tkanine in se je pred septembrom lani imenovalo SwatyComet, vodil dobrih šest let do marca letos, ko je prevzel funkcijo svetovalca uprave. Pred tem je bil po javno dostopnih podatkih nekaj manj kot tri leta vodja poslovne enote industrijske opreme v tej družbi.

Od leta 1996 do prihoda v SwatyComet, ki ga je konec 2015 prevzela ameriška Weiler Corporation, je bil večino časa zaposlen v družbi Siteco Sistemi oz. njeni predhodnici, družbi Elektrokovina Svetilke. Po izobrazbi je inženir fizike in magister ekonomije.

Nadzorni svet Telekoma Slovenije je novega predsednika uprave tako imenoval pred petkovo skupščino, na kateri bodo sicer delničarji odločali o imenovanju dveh novih nadzornikov. Junija sta namreč iz nadzornega sveta odstopila Ljubomir Rajšić (funkcija mu je prenehala 18. junija) in nekdanja prva dama SDH Lidija Glavina, ki sicer ostaja nadzornica vse do skupščine družbe. Po zadnjih neuradnih podatkih Financ naj bi bila kandidata za nova nadzornika Barbara Cerovšek Zupančič in Igor Rozman, ki bosta štiriletni mandat nastopila z dnem skupščine.

Na petkovi skupščini bodo delničarji Telekoma Slovenije odločali tudi o uporabi bilančnega dobička za lani. Po predlogu uprave in nadzornega sveta se delničarjem obeta precej nižja dividenda kot lani, 4,50 evra bruto, medtem ko društvo Mali delničarji Slovenija predlaga dividendo v višini 5,50 evra bruto.

Skupina Telekom Slovenije je leto 2018 sklenila s 33,3 milijona evrov čistega dobička, potem ko je ta leto prej znašal devet milijonov evrov. Čisti prihodki so znašali 715,05 milijona evrov. V prvem letošnjem polletju je čisti dobiček na ravni skupine znašal 19,57 milijona evrov, kar je 35 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, medtem ko so prihodki od prodaje upadli za pet odstotkov na 340,63 milijona evrov. Letos v Telekomu beležijo nekoliko nižje prihodke na veleprodajnem trgu in nižje prihodke mobilnega blaga na končnem trgu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija