DARS DOBRO SLUŽI S CESTNINAMI: Za petino večji dobiček, iščejo se novi nadzorniki

Slovenija

Dars je v prvem polletju s prodajo vinjet zbral 81,92 milijona evrov oz. štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Prihodki od cestninjenja tovornega prometa so zrasli za pet odstotkov na 128,65 milijona evrov, prihodki od cestnine za predor Karavanke pa za sedem odstotkov, je razvidno iz nerevidiranega poročila o poslovanju.

Upravljavec avtocest in hitrih cest je v šestih mesecih ustvaril 78,19 milijona evrov čistega dobička oz. petino več kot v enakem obdobju lani, je razvidno iz poročila, objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze. Nekatere podatke so iz Darsa posredovali že po ponedeljkovi seji nadzornikov.

Prihodki so dosegli 251,44 milijona evrov oz. 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) se je ustavil pri 207 milijonih, kar pomeni 15-odstotno medletno rast.

Cestninjenje tovornih vozil Dars od lanskega aprila izvaja elektronsko v prostem prometnem toku. V povezavi s tem je v zaključni fazi projekt rušitve in preureditve območij vseh cestninskih postaj.

Dars naj bi sicer po poročanju medijev še ta teden izvedel skupščino, na kateri bo Slovenski državni holding v imenu države imenoval nove nadzornike. Med imeni novih nadzornikov portal Pozareport omenja upokojeno bančnico Cvetko Selšek in nekdanjega finančnega ministra ter prvega moža Save Re Zvonka Ivanušiča.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija