'VOJNO STANJE' V KOPRSKEM TRGOVSKEM CENTRU: Škofije medtem samevajo kot mesto duhov (FOTO, VIDEO)

Koper

Po razglasitvi epidemije, zaprtju šol in pozivih, naj ostanemo doma, so se mnogi začeli pripravljati na domačo karanteno. Tudi v obalnih živilskih trgovinah je opazen povečan obisk, police z nekaterimi produkti, kot so denimo sveže sadje, zelenjava in meso, pa se že med dnevom spraznijo. Pristojni medtem mirijo, da je osnovnih živil dovolj za vse in da s kopičenjem zaloge ni treba pretiravati.

Ljudje hitijo po nakupih, pristojni medtem mirijo, da bo hrane dovolj za vse. Fotografija je nastala danes v enem izmed koprskih trgovskih centrov. (foto: Matija)

V uredništvo smo prejeli fotografije in videoposnetek iz trgovskega centra v Kopru, s katerih je razvidno, da se vrsta za blagajno razteza čez polovico trgovine. Od drugega bralca pa smo prejeli fotografije povsem obratnega stanja na Škofijah, kjer samevata prazna cesta in bencinska postaja, ki so jo še pred nekaj dnevi 'oblegali' Italijani, ki so kršili domačo karanteno.

‘Obsedeno stanje’ v enem od koprskih trgovskih centrov. ???????????????????? Video: Matija NeoStar

Objavil/a Regional dne Petek, 13. marec 2020

Bencinska postaja na Škofijah danes sameva. (foto: Bojan)

Tudi cesta na Škofijah je prazna. (foto: Bojan)

Trgovka: "Česa takega še nisem videla, eden je imel račun za 750 evrov, ostali trije pa po 600 evrov"

Včeraj se je na enem od slovenskih forumov oglasila prodajalka, ki dela v eni izmed živilskih trgovin. Zapisala je: "Česa takega nisem videla niti za velikonočne praznike, pred prvim majem in za božično-novoletni čas. Posameznik (torej en sam) je kupil za več kot 300 eur, ampak govora je samo o hrani. Brez dragega alkohola, brez detergentov (kot je npr. velik Persil cca. 16 eur ... itd.) – torej izključno hrana. Danes jih je bilo takih posameznikov cca. 15. S tem, da so bili štirje absolutni zmagovalci: eden je imel račun 750 eur, ostali trije pa vsak po cca. 600 eur. Police so bile v najbolj kritičnem času današnjega nakupovanja sicer že na pol prazne, do konca mojega delovnika pa je bila trgovina polna, kot je vedno."

Obenem je vse pomirila, da bo hrane dovolj za vse. "Hrane je dovolj. Ničesar vam ne bo primanjkovalo. Tudi ob morebitnem skrajšanem delovniku trgovin bo vse potekalo brez težav. Glavo gor, pozitivno gledati za naprej, vse bo ok. Samo razkužujte si roke in pazite nase. Tudi koronavirus bo šel mimo tako, kot je prišel," je zaključila v pozitivnem tonu.

(Foto: Matija)

Pristojni mirijo: Osnovnih živil je dovolj

"Trenutno nismo v razmerah, ki bi obetale večji izpad pri dobavi hrane, mogoče zgolj nekaterih artiklov," je v četrtek v oddaji 24ur zvečer povedala stara in kmalu nova ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Delno motena je trenutno oskrba s svežim sadjem in zelenjavo, saj ju Slovenija med 35 in 40 odstotkov uvozi iz Italije, od koder pa je transport iz epidemioloških razlogov že omejen. Predlagali bodo sicer dodatne omejitve.

Po besedah Pivčeve bo sicer v primeru izpada pri kakšni skupini živil treba posegati po drugi skupin živil, ki bodo na policah. "Na področju mesa Slovenija teh težav nima, če bo motena preskrba s svinjskim mesom, bo treba poseči po piščančjem ali govejem," je ponazorila.

Aleksandra Pivec

Blagovne rezerve države zadoščajo za tri mesece

Država ima blagovne rezerve, ki zagotavljajo preskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami za tri mesece. "V tem trenutku jih obnavljamo in povečujemo. Pripravljen je tudi sklep, s katerim jih bomo povečali tam, kjer pričakujemo, da bi lahko bila oskrba motena," je povedala.

Podobno je v četrtek zvečer v oddaji Odmevi TV Slovenije povedal premier v odstopu Marjan Šarec: "Če se bodo zaostrene razmere dolgo nadaljevale, bo kakšnega tropskega sadja primanjkovalo. A najpomembnejše je, da bodo osnova živila in teh je v blagovnih rezervah še dovolj."

Marjan Šarec

Nova vlada ne načrtuje zaprtja trgovskih centrov

Tudi mandatar Janez Janša je v četrtek državljane pozval, naj bodo pri kopičenju zalog zmerni. Določene zaloge si je po njegovih besedah sicer pametno narediti zato, da ni treba vsak dan hoditi v trgovske centre, pretiravanje pa lahko pomeni, da zmanjka za nekoga drugega. Zagotovil je, da bo z blagovnimi rezervami poskrbljeno za najnujnejše, če bo oskrba motena več tednov ali celo mesece. Tudi po njegovih besedah jih bodo sproti dopolnjevali, med drugim bodo odkupovali viške mleka.

Nova vlada, ki bo po pričakovanjih potrjena danes, ne načrtuje zaprtja trgovinskih centrov. S tem bi po Janševi oceni naredili velik problem, ker prebivalstvo ni pripravljeno na to in v tako kratkem času ni mogoče aktivirati alternativnih poti oskrbe, ki se pripravljajo.

Janez Janša

Nekateri večji nakupovalni centri po Sloveniji že skrajšali urnik

Nekatera velika nakupovalna središča pa so spremenila urnik obratovanja. Ljubljanska Citypark in Center Vič, mariborski Europark in celjski Citycenter so sedaj od ponedeljka do sobote odprti od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa zaprti. Za trgovine Interspar spremembe ne veljajo.

V Hoferju in trgovinah Tuš so povedali, da o spremembi delovnega časa ne razmišljajo, bodo pa v celoti upoštevali smernice pristojnih organov. V obeh so zagotovili, da kljub opaženem višjem povpraševanju, sproti zagotavljajo ustrezne količine živil. Kot so dodali v družbi Spar Slovenija, se potrošniki v večji meri odločajo za nakupe izdelkov z daljšim rokom uporabe, v nakupih pa prednjačijo moka, koruzni zdrob, testenine, mesne omake, suhi kvas in trajno mleko.

Z novinarskimi vprašanji, ali nameravajo uvesti omejitve, smo se obrnili na trgovske centre Planet Koper, Park center Koper in Qlandia Nova Gorica. Na njihove odgovore še čakamo.

Spletna prodaja narašča, kmetje bi lahko utrpeli veliko škodo

V trgovskih družbah so potrdili, da v zadnjem obdobju beležijo povpraševanje, tudi v spletnih trgovinah. Ljudje se v večji meri odločajo za nakupe izdelkov z daljšim rokom uporabe. Prednjačijo moka, koruzni zdrob, testenine, mesne omake, suhi kvas in trajno mleko, so nanizali.

Po drugi strani pa se preskrbovalna veriga s hrano kopiči in ustavlja s kmetij v vzgojno-izobraževalne ustave. Kot so danes opozorili v Združenju predelovalcev mesa na kmetijah, se bo v ponedeljek, ko bodo šole in vrtci ostali zaprti in ne bo ne prireditev ne kupcev na tržnicah, prodaja z nekaterih kmetij v celoti ustavila.

V združenju so tako opozorili, da bo nastala velika gospodarska škoda in pozvali k sprejetju določenih ukrepov za omilitev posledic. Med drugim predlagajo oprostitev plačevanja davkov in prispevkov ter dodatne finančne ukrepe, ki bodo kmetijam zagotovile vzdržen ekonomski položaj.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  13 .03. 2020 ob  18: 17
Ma dobro,enkrat na mesec gres v trgovino in gotovo.Ni slaba ideja.
Koper |  13 .03. 2020 ob  17: 53
10
Zaposleni so tu najbolj ogroženi.Tudi kupci niso dosti na boljšem.
V taki gužvi še kaj stakneš.
kokodek |  13 .03. 2020 ob  14: 43
delavci si bodo odpočili, lastniki pa naj razvežejo dobičke in plačajo delavce !!!!!!!!
vseved |  13 .03. 2020 ob  13: 21
Komentar mentalnega nedonošenčka ki je poslal video posnetek je " to je bolano". Kaj pa je bedak , ki se ima za pametnega delal v Šparu?
Sandi |  13 .03. 2020 ob  13: 17
Kdo govori o hrani ali je bo dovolj ali nejQuery1123024277064773679724_1584101558970!!...Vsi mediji opozarjajo, da se ljudje ne družijo preveč in naj čim manj hodijo iz stanovanj, torej spet"kdo govori o hrani?".Ljudje nakupijo prehrane toliko da ne bodo rabili hodit po nakupih 7 ali 14 dni, vi pa spodbujate ljudi naj kupujejo po malem in naj vsaki dan pridejo v trgovino se srečevat in izzivat prenose bolezni. Bolani ste že sedaj.