SLOVENIJA BO RAZGLASILA EPIDEMIJO: Potrjenih 89 okužb, na Koprskem tri (VIDEO)

Slovenija

Slovenija bo danes uradno razglasila epidemijo koronavirusa, je po seji vlade napovedal odhajajoči premier Marjan Šarec. Potrdil je tudi, da se s ponedeljkom zapirajo vse vzgojno-izobraževalne institucije. Z interventnim zakonom pa se bo tistim, ki bodo zaradi konoranvirusa na delo čakali doma, zagotovilo nadomestilo v višini 80 odstotkov plače.

V Sloveniji so do 14. ure potrdili 89 okužb s koronavirusom, opravili so 3058 testiranj.

Največ okužb beležijo v ljubljanski in novomeški regiji. Po podatkih do 9. ure, ko so beležili 82 okužb, so jih na ljubljanskem območju našteli 44, na novomeškem pa 20. V celjski, koprski in murskosoboški regiji beležijo po tri okužbe, v mariborski pa sedem. Prve primere okužb so danes odkrili tudi v novogoriški in kranjski regiji, je na opoldanski novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder.

Zaradi pojava koronavirusa v novih regijah in ker je v Sloveniji zdaj skupkov več, so ocenili, da je število okuženih v Sloveniji preseglo običajno število in pričakovano širjenje obolelih v populaciji, zato so predlagali razglasitev epidemije, je pojasnil direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.

Nina Pirnat (desno)

Zato je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) posredoval predlog, da se v Sloveniji zaradi lažjega spopadanja s koronavirusom aktivira Civilna zaščita. "To pomeni, da bomo uradno razglasili epidemijo," je napovedal Šarec. Ob tem je pojasnil, da je Civilna zaščita že aktivna, z odredbo o epidemiji pa bo dobila formalno-pravno podlago za nemoteno izvajanje nalog.

Nagovor predsednika republike državljankam in državljanom ob razglasitvi epidemije

Nagovor predsednika republike državljankam in državljanom ob razglasitvi epidemije Besedilo nagovora predsednika republike (Velja govorjena beseda!): “Spoštovane državljanke in državljani Znašli smo se v položaju, ko smo zaradi pojava širitve korona virusa še bolj odvisni eden od drugega. Zato si moramo pomagati. Najprej in najbolj si bomo pomagali tako, da bomo dosledno spoštovali navodila in priporočila pristojnih oblasti in služb. Vsi za to poklicani opravljajo zelo zahtevno delo po svojih najboljših močeh. V mojem in našem skupnem imenu jim izrekam veliko hvaležnost. Naše posebno spoštovanje gre ljudem, ki zagotavljajo, da življenje v teh popolnoma posebnih in spremenjenih okoliščinah vseeno poteka kolikor toliko normalno. Pomagali si bomo tako, da bomo skrbeli zase in za drugega. Pomagali si bomo nenazadnje tudi tako, da smo, kolikor je mogoče, človeško prijazni v vseh okoliščinah. Tovrstne krize preizkušajo človeški značaj. Zdaj moramo vsak zase in vsi skupaj pokazati v nas najboljše in najbolj plemenite vrline. Pogum, srčnost in solidarnost. Veliko navodil nam pravi, da si ne segamo v roke, da se ne objemamo, da pazimo na medsebojno razdaljo in podobno. To je potrebno upoštevati. Vendar pa je ves ta moj nagovor namenjen temu, da na vse druge načine ohranimo in okrepimo občutek za skupno in skupnost. Z današnjo razglasitvijo epidemije se aktivirajo vse sile zaščite in reševanja. Vsi napori delovanja države in družbe se usmerijo v obvladovanje nastalih razmer. Nihče ne ve, koliko časa bomo mi in ves svet potrebovali za okrevanje. Tudi, ko bomo enkrat premagali neposredno nevarnost virusa samega, se bomo soočili z njegovimi posledicami. Ne le Slovenija, cel sodobni svet nima izkušenj s problemom, ki ima toliko neznank in take razsežnosti. Mnoge naše odzive bo treba premisliti povsem na novo. To bo terjalo od nas vse naše znanje, izkušnje, odločnost, modrost, predvsem pa medsebojno spoštovanje in razumevanje. Za naše vsakodnevno ravnanje pa bosta zlasti pomembni mirnost in razsodnost. Vprašajmo se torej, kaj lahko vsak od nas in vsi skupaj naredimo, da si pomagamo in premagamo težave. Odgovornost do sebe in občutek za skupnost sta zdaj odločilnega pomena. Kot vaš predsednik vas poznam dovolj, da iskreno pravim – težko bo, morda bo celo zelo težko, a skupaj bomo uspeli. Srečno, Slovenija. In sreča je na strani pogumnih.”

Posted by Borut Pahor on Thursday, March 12, 2020

Nagovor predsednika republike državljankam in državljanom ob razglasitvi epidemije

Civilna zaščita bo pomagala tudi pri odpravljanju posledic epidemije. Kot je opozoril Šarec, posledice ne bodo majhne. To nakazuje tudi spomladanska napoved gospodarske rasti urada za makroanalize in razvoj, ki so jo obravnavali danes in pravi, da bo gospodarska rast zaradi koronavirusa padla na polovico.

Aleš Šabeder

Ministrstvi za zdravje in za izobraževanje sta že v fazi priprav na ponedeljkovo zaprtje vzgojno-izobraževalnih ustanov, med drugim vseh šol, dijaških domov, glasbenih šol in fakultet. Če lahko, pa starše pozivajo, naj otroke obdržijo doma že v petek, je dejal Šabeder.

Ob tem je Šarec opozoril, da zapiranje šol pomeni tudi posledice, saj zadeva 300.000 ljudi. Izpostavil je organizacijo varstva pa tudi nekatere socialne posledice. Tako Šarec kot Pikalo sta namreč opozorila na socialno-ogrožene otroke, za katere obrok, ki ga dobijo v šoli, predstavlja edini zdravi obrok v dnevu. Šarec je zavrnil tudi očitke, da bi ta ukrep lahko sprejeli že prej, saj se pri ukrepanju ozirajo na širjenje virusa v soseščini. Kot primer je navedel Avstrijo, ki bo del šol zaprla v ponedeljek, del pa v sredo.

Ta ukrep, skupaj z drugimi ukrepi za omejitev širjenja virusa, bo po Šarčevih opozorilih sicer prinesel številne posledice. "Vsi v tej državi bomo morali živeti s temi posledicami in življenje še nekaj časa ne bo takšno, kot smo ga imeli do zdaj," je poudaril. A je hkrati prepričan, da "je Slovenija doslej obvladala vse mogoče situacije in tudi tokratno bo".

Ksenija Klampfer

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle, Ksenija Klampfer je kljub nekaterim drugačnim informacijam naknadno pojasnila, da staršem, ki bodo ostali doma zaradi varovanja otrok, po zakonu o delovnih razmerjih že zdaj pripada 50-odstotno nadomestilo plače.

Sprejeli so tudi uredbo o omejitvi določenih pravic zdravstvenih delavcev in sodelavcev, ki bo začela veljati danes ob 17. uri. Z njo se prepove gibanje zdravstvenih delavcev v državah, kjer je zaznana okužba s koronavirusom. Prav tako se jim določi dolžnost, da opravljajo zdravstveno dejavnost v posebnih pogojih, kot so prepoved oz. omejitev koriščenja letnega dopusta ter omejitev pravice do stavke in izobraževanja v okuženih območjih. Omejitve bodo veljale do konca nevarnosti širjenja koronavirusa.

Šabeder in Šarec sta pozvala, da se ne stigmatizira okuženih ljudi. Pirnatova pa je državljanom svetovala, naj sledijo podatkom uradnih institucij, saj v javnosti krožijo številne napačne informacije o novem koronavirusu, tako glede načina širjenja okužbe kot tudi testiranja in zdravljenja.

Šabeder je ob tem vse zdravstvene delavce še pozval, naj na delo ne prihajajo bolni in z vidnimi znaki okužbe, med delom naj bodo tudi ustrezno zaščiteni. Poudaril je, da si ne želimo italijanskega scenarija z nekontroliranim širjenjem virusa po bolnišnicah. To bi lahko imelo neslutene posledice, je opozoril odhajajoči minister.

Šarec je ob aktualnem dogajanju tudi pozval poslance, naj "maksimalno skrajšajo" petkovo razpravo pred glasovanjem o novi vladi. Zdi se mu prav, da nova vlada, "ne glede na to, kaj si mislimo o kandidatih", čim prej začne delo. Novi vladi bodo najbolj pomagali s tem, da bodo primopredajo opravili v petek zvečer, je dejal odhajajoči premier. "Če se nova vlada sestaja sredi noči, to pri ljudeh vzbuja dodatne razlog za skrb," je še dodal. Prav tako se mu ne zdi primerno, "da bi zdaj nova in stara vlada tekmovali, kdo bo prej sprejel ukrepe".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kanola |  12 .03. 2020 ob  15: 07
Neki se šušlja da bomo s.p.-jevci oproščeni prispevkov ? Ve kdo več o temu?
kjessi |  12 .03. 2020 ob  11: 19
12
Rad bi opozoril uredništvo, da reklame za novo škodo niso primerne med tako resnimi teksti, so vsiljive in jezijo bralce. LP