ŠE EN ZDRAVNIK, KI SE JE OKUŽIL V ITALIJI: Osebje je v samoizolaciji, danes naj bi dobili izvide testa

Slovenija

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji je naraslo na 82. Prvi primer so zabeležili tudi v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica, so sporočili iz bolnišnice. Kot so povedali na današnji novinarski konferenci v Šempetru, je okužen zdravnik, ki je bil prejšnji teden v Italiji, kjer se je najverjetneje okužil. To je prvi primer okužbe s koronavirusom na Goriškem.

Oboleli je zdravnik na internističnem oddelku bolnišnice, ki se je ob koncu tedna vrnil iz Italije. V ponedeljek je še delal, zaradi slabega počutja se je konec delovnika testiral, test pa je bil pozitiven, so povedali na današnji novinarski konferenci. Zato so v karanteni ostali vsi zaposleni iz šempetrske bolnišnice, ki so v ponedeljek delali skupaj z njim, to so štiri medicinske sestre in štirje zdravniki. 66 zaposlenim v bolnišnici, ki so bili v ponedeljek z obolelim v stiku, so vzeli brise, vendar še delajo z maskami. Izvide naj bi dobili danes, poroča Primorski dnevnik.

V stiku z obolelim zdravnikom so bili bolniki, saj je zdravnik delal tudi v ambulanti. Zato bo območni epidemiolog o možnostih okužbe preko današnjega dne obvestil vse bolnike, ki so bili v ponedeljek v ambulanti.

Sicer pa delo v bolnišnici po besedah strokovne direktorice Dunje Savnik Winkler poteka nemoteno, v bolnišnici opravljajo vse naročene posege in preglede. Zjutraj so na dveh vstopnih točkah v bolnišnico uvedli triažo, kjer zdravstveni delavci že ob vstopu obiskovalce povprašajo o zdravju. Obiski v bolnišnici so prepovedani, za enega zdravega obiskovalca so dovoljeni le na pediatriji, dovoljena je tudi prisotnost soprogov pri porodih.

Šempetrska bolnišnica nima infekcijskega oddelka, doslej so vse bolnike, za katere so sumili na okužbo s koronavirusom, poslali na infekcijsko kliniko v Ljubljano. Taki so bili štirje, med njimi dva odrasla in dva otroka, je povedal vodja urgence v šempetrski bolnišnici Erik Sedevčič. Na intenzivnem oddelku šempetrske bolnišnice imajo 12 postelj, polovica med njimi jih je namenjenih nekirurškim bolnikom. V primeru porasta števila obolelih s koronavirusom bodo delo in oddelke reorganizirali tako, da bo dovolj prostora tudi za tovrstne bolnike, je še povedala Savnik Winklerjeva.

Sedevčič pa je poudaril, da imajo zaščitne opreme zaenkrat dovolj. Savnik Winklerjeva je povedala še, da letošnjo zimo v bolnišnici niso imeli težav zaradi obolelih z gripo. Bolnišnično so zdravili 77 ljudi, šest med njimi pa jih je umrlo. "Vendar je šlo v teh primerih za starejše od 90 let, vsi so imeli tudi druge kronične bolezni," je pojasnila.

Po zadnjih uradnih podatkih je število okuženih naraslo na 82, Slovenija pa bo razglasila epidemijo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  12 .03. 2020 ob  21: 05
ištriano, kao tini jasno: so si šli na zastojn seminarje
joe jaxson |  12 .03. 2020 ob  21: 02
ma kaj spet nadpovprečno pametni in sploh nadčlovek zdravnik zajebal ? Ne me j... !
Tiramola  |  12 .03. 2020 ob  19: 05
Zdravnika, postaviti v čakalno vrsto. Štiri do enajst mesecev. Tako kot mi čakamo v bolečinah.........
Motoviltz |  12 .03. 2020 ob  13: 18
18
Zakaj pa niste zaprli meje za slovenske zdravnike, ki so se potepali po Italiji ?
Ta bebec se je vrnil ta konec tedna ali kaj ?
Ta konec tedna je bilo v italiji že 400-500 mrtvih in 7000-8000 okuženih !
In sploh ni šel v samoizolacijo.
MA KAJ SE DOGAJA !!!
Ištrijan |  12 .03. 2020 ob  12: 25
20
Ma je kdo preveril kaj so v Italiji delali vsi tej zdravniki? V dobršni meri so nam okužbe prinesli ravno zdravniki. So bili v Italiji spet na kakšnem "usposabljanju ali izobraževanju"jQuery112306012263548897385_1584012189520?!!! Samo vprašam?