VINAKOPER V PRESTOLNICO: V petek prireditev Po primorsko

Slovenija

V petek bo v središču Ljubljane zadišalo po Primorski. Dan po prazniku vrnitve Primorske k matični domovini bo drugo leto zapored potekala prireditev v organizaciji primorskih živilskih podjetij in kmetijskih zadrug, ki bodo obiskovalcem ponudili primorske jedi in vina. Med njimi bo tudi klet Vinakoper.

"Vesel sem, da smo se primorska živilska podjetja uspela povezati in se skupaj predstaviti v Ljubljani. Na enem mestu lahko vidite vse pomembne blagovne znamke hrane in vin. Vsem je skupno, da prihajamo s Primorske. V nas se čuti mediteranska klima in njen blagodejni vpliv na naše počutje. V Ljubljani se svojim potrošnikom predstavljamo drugič in želimo si, da prireditev Po primorsko postane tradicionalna," je dejal predsednik uprave Vinakoper Nevijo Pucer. 

Tisočletna zgodovina vinogradništva in vinarstva je temelj kleti Vinakoper, ki je nastanjena v osrčju domovine refoška. Ko se po cesti iz osrednje Slovenije peljemo mimo Črnega Kala, začutimo v zraku nekaj posebnega. “Prav tu se začenja najbolj edinstvena dežela v Sloveniji – dežela refoška. Kdo ne pozna Kopra in okolice, posejane z vinogradi! Do koder ti seže pogled, se srečuješ z vinogradi Vinakoper. Od Debelega rtiča pa do Sečoveljskih solin se razteza slovenska obala ... Ampak ne samo to. To je dežela, kjer zori naš refošk. Imenujemo jo domovina refoška. Tu se refošk počuti tako, kot se vsak otrok pri svoji mami, varen, srečen, v najboljših rokah,” pravijo v koprski kleti.

Vinakoper skrbi za koprski refošk že skoraj 70 let, prav tako pa so pod svoje okrilje vzeli kraljico malvazijo in pa edinstveni sladki muškat.

Od Tromostovja do Mestne hiše bo dišalo po Primorski

Svoje pridelke in produkte bodo na prireditvi Po primorsko, ki se bo odvijala na Stritarjevi ulici med 12. in 18. uro, predstavili še Kras, Vinakras, Vinska klet Goriška Brda, Mlekarna Planika, Mlinotest, Delamaris, Pivka perutninarstvo, KZ Agraria Koper, KZ Tolmin in KGZ Idrija. Slavnostni govornik bo kmetijski minister Dejan Židan.

Poleg razvajanja brbončic – degustacije mesnih jedi in mesnin, mlečnih izdelkov, ribjih jedi, testenin, zelenjave in sadja ter sonca polnih belih in rdečih vin – bodo organizatorji poskrbeli tudi za zabaven popoldan. K sodelovanju so pritegnili Godbo na pihala Marezige ter Rudija Bučarja in Istrabend.

Deli novico: