RDEČI KRIŽ POJASNJUJE: Zakaj se pred njihovo stavbo ustavljajo luksuzni avtomobili?

Koper

Posnetek ženske, ki pred stavbo Rdečega križa v Ljubljani nalaga pakete v luksuzni avtomobil BMW X6, je sprožil plaz kritik in ugibanj o zlorabi humanitarne pomoči. Rdeči križ pojasnjuje, da lahko pomoč prejmejo vsi, ki imajo potrdilo o socialni ogroženosti. Tudi na koprski enoti RKS zagotavljajo, da zlorab niso zaznali. Avtomobilov ne preverjajo in kot menijo, lahko pripada luksuzni avtomobil, v katerem se socialno ogrožena oseba pripelje po humanitarno pomoč, njenemu prijatelju ali sosedu.

Na družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek, ob katerem je mnogim prekipelo. Ženska je pred enoto Rdečega križa Slovenije (RKS) v Ljubljani zlagala pakete v luksuzni avtomobil BMW X6, katerega cena se giblje okoli 100.000 evrov. Zaradi bližine stavbe RKS se pojavljajo ugibanja, da gre za pakete materialne pomoči, namenjene ljudem v hudi socialni stiski.

Za pojasnila, ali je šlo v tem primeru za zlorabo humanitarne pomoči RKS, smo se obrnili na sedež RKS v Ljubljani, kjer glede posnetka navajajo, da vozil, s katerimi se pripeljejo osebe po humanitarno pomoč, ne preverjajo. "Z vozilom (kakršnimkoli) jih lahko pripelje kdorkoli in tega mi ne preverjamo, ker to ni v naši pristojnosti. Velikokrat je praksa taka, da ljudje prosijo za pomoč pri prevozu znance, prijatelje, sosede, …"

Humanitarno pomoč sicer lahko prejmejo vsi, ki imajo dokazila pristojnih institucij, v prvi vrsti Centra za socialno delo, da so materialno ogroženi. Drugih pristojnosti za preverjanje premoženjskega stanja oseb, ki se zglasijo po pomoč, pa RKS nima. "Zaupamo pa v pristojne institucije, ki izdajajo ta dokazila," poudarjajo.

Za zlorabo humanitarne pomoči niso določene posebne kazni, "varovalo pred zlorabo prejema humanitarne pomoči so predvsem mehanizmi pristojnih institucij za preverjanja socialnega statusa oseb", še pojasnjujejo pri RKS.

Ker so se pojavili komentarji, da se tudi na Obali po humanitarno pomoč pripeljejo posamezniki v dragih avtomobilih, smo se na koprski enoti RKS pozanimali, ali so seznanjeni s takšnimi primeri. A kot so pojasnili, teh primerov niso zaznali. "Primerov, da bi naši uporabniki prevzemali humanitarno pomoč z luksuznimi vozili, nismo zaznali. Upoštevati je potrebno tudi, da del naših uporabnikov nima lastnega prevoznega sredstva, zato jim pri prevzemu težjega paketa humanitarne pomoči s prevozom pomagajo bližnji sosedi in prijatelji," so zapisali na RKS –Območnem združenju Koper .

Na RKS Koper z vsemi osebami, ki se pri njih oglasijo, najprej opravijo razgovor. "Njihovo socialno stanje preverjamo z bančnimi izpiski, pregledamo njihove obstoječe odločbe Centra za socialno delo ter morebitno drugo potrebno dokumentacijo. Registrirani uporabniki  prejmejo izkaznico RKS-OZ Koper, s katero lahko prejemajo vse vrste materialne pomoči, ki jo nudimo na našem Območnem združenju Koper. Veljavnost kartice ni neomejena, saj vsaj enkrat letno ponovno pregledamo socialni status  imetnika oziroma njegove družine," navajajo.

V javnosti krožijo tudi informacije, da naj bi posamezniki hodili na RK po oblačila ter jih nato preprodajali, a na koprskem Rdečem Križu menijo, da glede na sistem razdeljevanja ne bi smelo prihajati do zlorab. Prevzem oblačil se namreč redno evidentira, oblačila pa lahko posamezniki prejmejo v razmaku dveh mesecev. "Oblačila se delijo po ključu števila družinskih članov, praviloma dva kosa oziroma en kilogram na osebo. Glede na način in količino razdeljenih oblačil ne bi smelo prihajati do zlorab," zagotavljajo na RK Koper.

Naj za konec zapišemo, da epiloga zgodbe humanitarne pomoči potrebne ženske z BMW-jem ne bo. RKS na vprašanje, kaj bodo storili v tem konkretnem primeru, ni odgovoril. Namesto tega so izpostavili, da so vajeni "raznoraznih očitkov in komentarjev, nastrojenih proti različnim narodnostim, migrantom, prejemnikom pomoči itd., kar je še posebej žalostno, saj je odraz današnje družbe."

Problem očitno niso zlorabe humanitarne pomoči s strani tistih, ki je ne potrebujejo, ampak so problem tisti, ki na te zlorabe opozarjajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  25 .06. 2024 ob  07: 22
-20
Aha pa smo tam.. nekaj podobnega sem jaz napisal pa ste mi vi loleki dajali nešteto minosov. Sej vam ni kaj za zamerit...pač ne poznate besede pomoč. Vam že nič ne fali v lajfu
Martin Kacur |  24 .06. 2024 ob  13: 31
180
Ni problem RK ampak CSD. Tej skrbijo za deljenje našega denarja tudi tistim, ki NOČEJO delat.