NOVO RAZISKOVANJE O NEZVESTOBI: Ženske pogosteje varajo kot moški

Trendi

Znanstvene raziskave kažejo, da imajo ženske več težav kot moški pri ohranjanju zvestobe v odnosih. "Četudi je zakon dober, še vedno pogrešam tisti vznemirljivi občutek, ko si tako navdušen, da ne moreš jesti ali spati. To je tisto, čemur sem sledila in čemur nisem mogla reči ne." Tako 45-letna Annika iz Melbourna opisuje svoje izkušnje z varanjem in ni osamljen primer. Po vedno več raziskavah so mnoge ženske v dolgoročnih odnosih spolno avanturistične in imajo ljubimce.

Prepričanje, da večinoma moški varajo, ker njihove partnerke izgubijo zanimanje za seks, je zastarelo. Znanstveniki pravijo, da ženske dejansko bolj težko vzdržujejo monogamijo, ker jim postane dolgčas v spalnici. Ženske hrepenijo po spolni raznolikosti in medtem ko nekatere zatirajo svoje želje, so druge nezveste. Antropologinja in avtorica knjige 'Untrue' Wednesday Martin to imenuje 'velika korekcija'. Martinova je za svojo knjigo o ženski nezvestobi intervjuvala na desetine sociologov, raziskovalcev spolnosti in antropologov in pravi, da je slika o ženskem libidu popolnoma napačna. Ženski libido je živ in krepak – in želi biti zadovoljen, piše New York Post.

"Novo raziskovanje popravlja napačne predstave, da imajo ženske manjši libido, da so ženske bolj naravno monogamne in da je za ženske lažje, da ostanejo z enim partnerjem za vse življenje," pojasnjuje Martinova. "Ženske se hitreje naveličajo spolne enoličnosti kot moški." Medtem ko imajo moški morda višje ravni spontane želje, ženske prevladujejo pri odzivni ali sproženi želji. "Spontana želja je, ko nenadoma pomisliš, 'Bilo bi lepo seksati.' To se pojavi kot lakota ali žeja," pravi Martinova. "Odzivna ali sprožena želja nastane, ko nekaj namiguje na idejo o seksu – gledaš ali bereš nekaj, ali partner začne spolni stik – in se vzburiš. Za to vrsto želje je ženski libido prav tako močan kot moški. Internalizirali smo idejo, da so moški bolj pohotni, kar pa ni res."

Razlogi, zakaj ženske varajo

Martinova pravi, da je mit, da ženske varajo iz čustvenih razlogov, medtem ko moški varajo iz spolnih razlogov, prav tako razbit. Navaja raziskavo Missouri State University o skupini žensk, ki so za varanje uporabljale spletno stran Ashley Madison. "Ta raziskava razbija več naših najljubših predstav o ženski nezvestobi: da ženske varajo samo, ko so nesrečne v svojih zakonih; da v nasprotju z moškimi iščejo čustveno povezavo in ne spolnega zadovoljstva; in da ženske preprosto 'zdrsnejo' v afere. Ženske, ki so sodelovale v raziskavi, so šle na spletno stran, ustvarile profil, izbirale kandidate, se srečale z njimi osebno in jih 'preskusile'. To je bil zelo nameren proces. Želele so najti partnerje za seks. Poročale so, da so v zakonskih zvezah brez seksa ali orgazma in so preprosto želele to, česar doma niso dobile. Vendar pa je večina bila sicer srečno poročena ali v partnerskem odnosu, in te afere so bile način, da so ostale v svojih primarnih odnosih. Tako odpade mit, da ženske, ki varajo, niso srečno poročene."

Druga ključna raziskava, ki jo je izvedla dr. Marta Meana na University of Nevada, je ugotovila, da 'institucionalizacija' v dolgotrajnem partnerstvu bolj zavira žensko spolno željo kot moško. Moški, ki imajo redno spolne odnose s svojimi partnerkami, so bolj zadovoljni s svojim odnosom, vendar to ne velja za ženske, pravi. "Zdaj raziskovalci spolnosti razmišljajo o možnosti, da ženske preprosto potrebujejo večjo raznolikost in več novih spolnih izkušenj kot moški," pravi Martinova. To je koncept, ki ga ženske, kot je 28-letna Gabriella iz Sydneyja, že nekaj časa poznajo. "Imela sem veliko afer od svoje prve dolgotrajne zveze, ko sem bila na univerzi," pravi Gabriella. "Obožujem seks in hitro se naveličam, ampak moški jemljejo afero kot napad na svojo moškost. Vsi mislijo, da bi morali biti 'dovolj' zame in ko poskušam razpravljati o načinih, kako ohraniti zanimanje, me obravnavajo, kot da nisem 'normalna'. Kaj naj bi bilo 'normalno' – ženska, ki prenaša dolgočasen seks? To je zgodba, ki so jo ženskam prodali, in je popolnoma napačna."

Dodatno je k razbijanju mita, da so ženske narejene za monogamijo, prispevalo delo biopsihologinje Meredith Chivers na Queen's University v Kanadi. Chiversova je s svojo ekipo povabila moške in ženske, da gledajo pornografske vsebine medtem ko so imeli/e senzorje na telesih, ki so merili njihove fizične odzive in pretok krvi, kar je pokazalo njihovo spolno vzburjenje. Heteroseksualni moški so bili večinoma vzburjeni ob prizorih heteroseksualnega seksa in žensk, ki seksajo z ženskami, medtem ko so heteroseksualne ženske imele bolj raznolik 'meni vzburjenja'. "Ženska telesa so se odzvala na moške, ki seksajo z moškimi, ženske, ki seksajo z ženskami, moške in ženske, ki seksajo, ter na slike erekcije. Tradicionalno mislimo, da moške vzburi vse, resnica pa je, da se žensko telo odzove na več spolnih dražljajev," pravi Martinova.

Skrb za poželenje in libido

Torej, ali nebrzdan ženski libido vedno vodi do nezvestobe? Ni nujno, pravi Martinova. Ne, če ženske lahko odkrito govorijo s svojim partnerjem o svoji želji po spolni raznolikosti in avanturah. Pravi, da lahko to prepreči neizbežen dolgčas, ki prizadene mnoge dolgotrajne odnose. "Ženske začnejo nuditi 'storitev seksa.' 'On si ga želi, jaz pa ne, vendar bom to opravila.' Potem ženske začnejo misliti, 'Verjetno mi seks res ni všeč.' Pravzaprav jim seks ni všeč s partnerjem, s katerim so že dolga leta," pojasnjuje.

Preprosta stvar, ki jo lahko pari storijo, je, da se skupaj lotijo nove, vznemirljive dejavnosti, kot je učenje vožnje s kajakom ali plesanje. "Pari doživijo naval nevrokemikalij in hormonov, podobno kot pri občutku prve zaljubljenosti. Tako lahko dobite tisti občutek vznemirjenja, ne da bi varali," pojasnjuje. "Predstavljajte si, koliko boljši bi bili odnosi, če bi pari razumeli, da ko ženska začne čutiti dolgočasje pri seksu, to ne pomeni konca razmerja. Pomislite na zakone in odnose, ki bi se lahko izboljšali, če bi ženske lahko razpravljale o svoji želji po spolni avanturi in delale s svojim partnerjem na iskanju rešitev, ki ju pripeljejo bližje skupaj."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija