VSE MANJ STAVKAJOČIH UPRAVNIH ENOT: Gradbena dovoljenja odslej med bistvenimi nalogami

Slovenija

Ministrstvo za javno upravo je danes posodobilo seznam bistvenih nalog za uresničevanje delovanja upravnih enot med stavko, med katere je med drugimi uvrstilo tudi naloge izdaje gradbenih dovoljenj, izdaje odločb o legalizaciji in naloge izdaje uporabnih dovoljenj. Število stavkajočih upravnih enot je vse manjše, so sporočili z ministrstva.

"Gre za pomemben korak k zagotavljanju nemotenega delovanja upravnih enot in dostopnosti do številnih upravnih storitev za uporabnike in gospodarske subjekte," so glede novih bistvenih nalog upravnih enot med stavko podarili v sporočilu za javnost.

Od januarja, ko je k stavki pristopilo 54 od 58 upravnih enot, je število upravnih enot, ki so omilile stavkovne aktivnosti na en delovni dan ali stavke sploh ne izvaja, po navedbah ministrstva naraslo na 34.

Ob tem so se na ministrstvu zahvalili vsem sodelujočim upravnim enotam, njihovim načelnikom ter zaposlenim za njihovo prizadevnost in sodelovanje v korist vseh uporabnikov. Vse uporabnike pa so prosili za razumevanje in pravočasno urejanje upravnih zadev.

Zaposleni na nekaterih upravnih enotah so 15. maja začeli stavko do preklica, s katero zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih enotah. Pred tem so konec januarja tri dni stavkali na 41 od 58 upravnih enot, od 13. marca pa so a večini upravnih enot stavkali ob sredah.

Zaradi daljših vrst na nekaterih upravnih enotah se stranke po storitve, predvsem po osebno izkaznico, potni list in vozniško dovoljenje, že odpravljajo drugam. Tako denimo na upravnih enotah v bližini Ljubljane, denimo Grosupljem in Kamniku, kjer ne stavkajo, pojasnjujejo, da je strank, ki prihajajo z območja drugih upravnih enot, več kot polovica, v Cerknici celo 75 odstotkov.

Kot je razvidno iz seznama, vsak dan do preklica še naprej stavkajo na UE Koper in UE Izola, na piranski upravni enoti pa so zaposleni 16. maja sprejeli sklep, da ne stavkajo več. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  24 .06. 2024 ob  17: 47
Kaj pa delovna dovoljenja? Se bojijo konkurence, delovne sile iz tujine?