VETERINARSKA FAKULTETA SVETUJE: Po sprehodu psom obvezno očistite in razkužite tačke!

Trendi

Koronavirus lahko v okolici preživi nekaj dni, zato je potrebno prostore razkuževati. Nekatere primerne učinkovine se nahajajo v izdelkih, ki jih pogosto imamo v gospodinjstvu, kot je natrijev hipokrit v varekini ali etanol (medicinski alkohol). Raziskave so pokazale, da je pri koronavirusih 70-odstotni etanol bolj učinkovit kot 0,06-odstotni natrijev hipoklorit. Razkuževati pa morate tudi pasje tačke! 

Za sars-cov velja, da je občutljiv na natrijev hipoklorit v koncentraciji od 0,05 do enega odstotka. Razkužilo naj deluje vsaj 5 minut. Medicinski alkohol je učinkovit v koncentracijah nad 65 odstotkov. Domače žganje in ostale žgane pijače ne uničijo virusa, poudarjajo na ljubljanski Veterinarski fakulteti.

Prostor najprej očistite z običajnim čistilom, detergentom. Nato ga razkužite z 0,1-odstotnim natrijevim hipokloritom. Varekino razredčite v razmerju 1:50, to pomeni 1 dcl varekine na 5 litrov vode. Površine, ki se jih ne sme čistiti z varekino, očistite z detergentom in nato 70-odstotnim medicinskim alkoholom.

Uporabite zaščitne rokavice in prostore dobro prezračite.

Oblačila operite na 90 stopinj Celzija s pralnim praškom. Če tkanina tega ne dovoljuje, uporabite varekino ali druge pripravke, ki vsebujejo natrijev hipoklorit.

Ne pozabite na hišne ljubljenčke! 

Poskrbite tudi za pse in jim po sprehodu pred vstopom v stanovanje operite tačke z milom, ki ga uporabljate tudi za svoje roke. Nato jih razkužite z razkužilom, ki vsebuje alkohol. Nekateri uporabljajo šampone in raztopine, ki vsebujejo klorheksidin, kar je primerno razkužilo. Pri pranju uporabite zaščitne rokavice.

Izogibajte se ostalim sprehajalcem psov oziroma ohranite ustrezno razdaljo. Če ste bili v večji skupini, ob vrnitvi domov obrišite psu z razkužilom tudi dlako, s papirnato brisačo ali krpo za enkratno uporabo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija