VAS MUČI NESPEČNOST? S pomočjo teh nasvetov izboljšajte spanec in se spočijte

Trendi

Če vas muči nespečnost, se odrecite določenim slabim navadam, kot so alkohol, kava in mastna hrana pred spanjem. Da boste čim bolj spočiti, pojdite v posteljo vsak večer ob približno enaki uri. Spanje je nujno potrebno za pravilno delovanje organizma.

Novorojenčki naj bi po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije spali 16 do 18 ur dnevno, predšolski otroci 11 do 12 ur, osnovnošolci najmanj 10 ur, najstniki devet do deset ur, odrasli pa sedem do osem ur dnevno.

Najbolj primeren čas za odhod v posteljo naj bi bil med 22. in 23. uro. Če ne zaspimo do 23. ure, se raven kortizola ne bo znižala, zato bomo težko zaspali. Lahko pa si pomagamo tudi z nekaj dobrimi navadami.

Za začetek se držite dnevne rutine in pojdite v posteljo ob približno enakem času vsak dan. Izognite se kavi, zelenemu čaju in nikotinu v popoldanskem času, tudi nikotinskim obližem. Telovadbo oziroma rekreacijo opravite vsaj tri ure pred spanjem. Za večerjo pojejte nekaj lahkega, kar ne bo obtežilo prebave.

Pomembno je, da zvečer zaužijemo hrano, ki pomirja – kot je bazilikin pesto, zelena solata, lipov čaj ... In da se izognemo hrani, ki poživlja – kot je metin čaj, mastna hrana, ki bo podaljšala prebavo, …

Pred spanjem ne glejte televizije, ne delajte na računalniku in ne brskajte po telefonu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija