V ZAMENO ZA HRUP IZ LUKE 200 TISOČAKOV: Razpis za okoliške prebivalce v načrtu konec leta

Koper

Luka Koper bo v skladu z sporazumom, ki ga je s koprsko občino podpisala julija lani, vsako leto zagotovila 200.000 evrov, ki bodo namenjeni lajšanju težav okoliških prebivalcev zaradi hrupa iz pristanišča. Letos so v Luki sredstva že rezervirali, kot napovedujejo na občini, bo prvi razpis za sofinanciranje oken, fasad in streh zunaj konec letošnjega leta.

"Še ta mesec se bo sestala delovna skupina, ki jo sestavljajo predstavniki Luke Koper in Mestne občine Koper, ter pregledala osnutka dogovora in pravilnika, ki so ju pripravile strokovne službe obeh organizacij," na občini odgovarjajo na vprašanje, na kateri točki je priprava dokumentacije za razpis za sofinanciranje oken, fasad in streh v bližini pristanišča. Pravilnik mora nato potrditi občinski svet Mestne občine Koper, dokument pa bo osnova za pripravo in objavo javnega razpisa.  

Objava prvega razpisa je predvidena za konec letošnjega leta, s prvim črpanjem sredstev v naslednjem letu. "Dokončni ukrepi bodo definirani v dogovoru in pravilniku ter nato tudi v javnem razpisu," o tem, kdo bo upravičen do sofinanciranja odgovarjajo na občini.

Okoliški prebivalci najbolj trpijo zaradi hrupa z avtomobilskih in kontejnerskih ladij, od lani pa velja tudi sporna sprememba uredbe o hrupu, ki je omilila omejitve. Da bi omenjene ladje umaknili z območja tik ob mestnem jedru, v tretjem bazenu v pristanišču sicer že gradijo nove ro-ro priveze, do leta 2022 pa naj bi bilo končano tudi podaljšanje prvega pomola, s čimer bi pristanišče sprostilo območje ob severni koprski obvoznici.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija