V UKC LJUBLJANA HOSPITALIZIRANIH 21 OKUŽENIH: Pet jih ostaja na intenzivni terapiji

Slovenija

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 21 ljudi, okuženih z novim koronavirusom, od tega jih pet ostaja na intenzivni terapiji, so sporočili iz največje bolnišnice v državi. Kot so dodali, jih 13 zdravijo prek telemedicine in več kot 80 s pomočjo telefonskih klicev. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je trenutno zaradi koronavirusa skupaj hospitaliziranih 14 bolnikov, eden več kot v sredo. Dva bolnika sta v intenzivni enoti, pri čemer je bolnik, ki je doslej potreboval oskrbo s kisikom, zdaj intubiran, so sporočili iz UKC Maribor.

Doma so bolniki, ki niso iz rizičnih skupin in imajo ob pregledu lažjo klinično sliko ter zanje zdravniki ocenijo, da se lahko varno zdravijo v domačem okolju, so pojasnili v naši največji bolnišnici. Po besedah zdravnice Mateje Logar z Infekcijske klinike "vsekakor vsi dobijo navodilo, da v primeru težkega dihanja, krvavega kašlja ali tiščanja v prsih pokličejo na Infekcijsko kliniko ali osebnega zdravnika".

V primeru povišane temperature pa naj tisti z lažjimi simptomi vzamejo paracetamol, svetuje Logarjeva. Bolnikom v UKC Ljubljana prav tako svetujejo, da svoja oblačila operejo ločeno od ostalih, na temperaturi 60 stopinj, z običajnimi pralnimi praški.

"Virus na gladkih površinah ostane dalj časa, tudi do dva dni, ampak ob ustreznem razkuževanju, če površino pobrišemo ali razkužimo, virus takoj uničimo," je pojasnila Logarjeva, ob tem pa izpostavila pomen dobrega prezračevanja. "Če prostor zračimo dve uri, virusa prav gotovo ni več v zraku," je dejala.

Pri kašlju po pojasnilih Logarjeve kapljice padejo na tla v nekaj sekundah in to ni problematično. "Problematični so predvsem posegi, pri katerih nastaja aerosol, kar se pa v domačem okolju ne dogaja. To velja predvsem za bolnišnice, kjer delamo invazivne posege na področju dihal. Takrat lahko pride do nastanka aerosolov, ti pa ostanejo v zraku več ur," je dodala.

V UKC Ljubljana imajo sicer trenutno za delo dovolj zaščitne opreme. Če se bodo zaloge začele polniti, bo tako tudi naprej, če ne, pa bo v bolnišnicah opreme začelo zmanjkovati, so še zapisali v UKC Ljubljana.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija