V RESTAVRACIJI HLADNOKRVNO UMORILI ČRNOGORSKA KRIMINALCA: Eden je imel tudi slovensko državljanstvo (FOTO, VIDEO)

Kronika

V predmestju Aten sta bila v nedeljo zvečer med večerjo v restavraciji umorjena 43-letna črnogorska državljana Stevan Stamatović in Igor Dedović, ki sta bila člana črnogorske kriminalne združbe Škaljarji. Grška policija je takoj po dogodku sporočila, da je eden od umorjenih slovenski državljan, a so to kasneje zanikali. Slovenska policija je nato potrdila, da je eden izmed umorjenih imel dve državljanstvi, tudi slovensko, a ni imel stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji. 

Dedović in Stamatović sta bila vodilna člana kriminalne združbe Škaljarji, ki je nastala v črnogorskem mestu Kotor. Umorjena sta bila v znani atenski restavraciji, medtem ko sta večerjala s svojima družinama, vključno s tremi mladoletnimi otroki. Napad je posnela tudi nadzorna kamera.

Okoli 19. ure so v restavracijo vstopili štirje zamaskirani napadalci, med katerimi naj bi dva hladnokrvno večkrat ustrelila Dedovića in Stamatovića, ostala dva pa sta pazila na druge goste. Po približno 30 sekundah streljanja so vsi štirje mirno zapustili restavracijo in se odpeljali z avtomobilom, poročajo mediji. Čeprav sta bila tarči Dedović in Stamatović, je bila v napadu ranjena v nogo tudi Stamatovićeva soproga. Po neuradnih informacijah naj bi eden od otrok potreboval psihološko pomoč.

Grška policija je najprej sporočila, da je bil eden od umorjenih iz Črne gore, drugi pa iz Slovenije, a so kasneje po neuradnih informacijah slovenskega spletnega portala 24ur.com sporočili, da sta oba umorjena črnogorska državljana. Kot je dodal 24ur.com, na slovenskem zunanjem ministrstvu niso bili obveščeni, da bi bila ena od žrtev brutalnega umora slovenski državljan.

Portal pa je kasneje poročal, da je slovenska policija potrdila, da je imel eden od umorjenih moških poleg črnogorskega še slovensko državljanstvo. "Eden od njih je tudi državljan Slovenije, vendar brez stalnega bivališča v Republiki Sloveniji," so pojasnilo GPU Ljubljana zapisali na 24ur.com in dodali, da ju je slovenska policija že v letu 2018 iskala zaradi možnosti, da bi se lahko nahajala ali skrivala tudi v Sloveniji.

"Zoper oba so namreč črnogorski pravosodni organi izdali mednarodni tiralici zaradi storitve več kaznivih dejanj v povezavi z organizirano kriminaliteto. Slovenska kriminalistična policija je v sklopu ciljnega iskanja omenjenih oseb do danes tesno sodelovala s policijami oziroma ENFAST enotami v regiji," še pojasnjuje policija, piše portal. Kot še dodaja, naj bi policija zaradi vpletenosti v izvajanje kaznivih dejanj mednarodne organizirane kriminalitete v lanskem letu pristojni upravni enoti že podala predlog za odvzem državljanstva Republike Slovenije.

Hrvaški mediji so danes spomnili, da je imel Dedović ponarejene hrvaške dokumente. Hrvaška policija je konec lanskega novembra prijela 23 oseb, ki so bile osumljene ponarejanja dokumentov za kriminalne skupine v Srbiji in Črni gori, med drugim tudi za člane obeh črnogorskih klanov Škaljarjev in Kavčanov. Med njimi naj bi bil tudi Dedović, za katerim je bila razpisana črnogorska tiralica zaradi suma umora dveh članov Kavčanov leta 2016, je po obsežni policijski operaciji novembra lani poročal zagrebški novičarski portal telegram.hr.

Stamatović in njegova petčlanska skupina so bili nedavno na sodišču v Podgorici obsojeni na skupno 41 let zapora zaradi zločinskega združevanja in poskusa umora s podtaknjeno bombo pod avtomobil Radojice Zekovića iz Nikšića leta 2017. Stamatović je bil v odsotnosti obsojen na 12 let zapora in je bil na begu.

V Črni gori že nekaj let poteka vojna med mafijskima klanoma Škaljarji in Kavčani, v kateri je bilo ubitih več kot 30 oseb. Spopad se je začel, ko je v Španiji izginilo 300 kilogramov kokaina, zaradi česar je prišlo do razkola na dva klana, je danes poročal novičarski portal index.hr.

Grški mediji medtem poročajo, kako je njihova dežela postala 'raj za globalni kriminal'. Daleč od srbskih, črnogorskih, albanskih in drugih policij v matičnih državah so na toplem Mediteranu v EU našli zatočišče mafijci, obtoženi za najbolj gnusne zločine. Grčija naj bi po navedbah tako postala 'igrišče ruskih, srbskih in arabskih kriminalcev'.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija