PRIČAKOVAN IZID, NE PA TUDI RAZLIKA: Gantar in Simonovič o novi predsednici in možni ministrski zamenjavi Erjavca

Slovenija

Tako politične analitike kot tudi same člane stranke Desus je očitno presenetila razlika v glasovanju za predsednika stranke na sobotnem kongresu. Novo predsednico Aleksandro Pivec je namreč podprlo 143 delegatov, medtem ko je Karl Erjavec, ki je stranki predsedoval 15 let, prejel 80 glasov. Zmago Pivčeve, a ne tako prepričljivo, sta sicer pričakovala Tomaž Gantar, predsednik strankinega pokrajinskega odbora Južna Primorska in poslanec iz Izole Branko Simonovič.

Tomaž Gantar je Aleksandro Pivec podpiral že pred kongresom Desus.

"Vesel sem, ker menim, da Desus potrebuje drugačen način vodenja, novo energijo," je za Regional rezultate sobotnega kongresa komentiral nekdanji piranski župan in nekdanji podpredsednik Desusa Tomaž Gantar, ki je pričakoval zmago Aleksandre Pivec, a ne tako prepričljive.

Izjava Karla Erjavca o odstopu z mesta obrambnega ministra in umiku iz politike nasploh se Gantarju kot takojšnji odziv zdi tudi čustvena, sicer pa glede na dogajanje v zadnjem času logična poteza. O tem, kdo bi utegnil Erjavca zamenjati na čelu ministrstva, se v Desusu še niso pogovarjali, kot pravi Gantar, pa je zdaj bistvena odločitev predsednika vlade Marjana Šarca.

Karl Erjavec, zaenkrat še obrambni minister, je po "nezaupnici" na kongresu najavil svoj umik iz politike.

"Šarec mora najprej sprejeti njegov odstop," je pri napovedih previden tudi Branko Simonovič, ki poudarja, da bodo o imenih za bodočega ministra lahko govorili šele, ko bo znano, ali bo prišlo do rekonstrukcije vlade.

Branko Simonovič nad izidom glasovanja za predsednika stranke ni presenečen, nad razliko v glasovih pa.

Simonovič je pojasnil še, da se bo jutri njihova poslanska skupina sestala z novo predsednico stranke Pivčevo. Na vprašanje, kaj pričakuje po kongresu, pa dejal, da si želi, da bi poskušali v Desusu strniti svoje vrste in bolj zavzeto uresničevali svoje programske cilje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  20 .01. 2020 ob  19: 02
Motoviltz, Imaš prav lepo si povedal. Lp
Tine |  20 .01. 2020 ob  18: 34
Odslovili Erjavca, zdaj bodo dobili še 100krat slabšega Simonoviča. Simonovič je gnida da ni večje. Pokvarjenec, Erjavec je diletant proti njemu.
vseved |  20 .01. 2020 ob  11: 55
Erjavec je odšel kot zadnje govno. Bolje bi bilo, če bi odšel prej.
Motoviltz |  20 .01. 2020 ob  11: 53
DESUS bo na naslednjih volitvah izpadel iz parlamenta.
Mladi (per modo di dire) so prevzeli oblast in bo sedaj stranka postala ena naftalinasta kopija LDS-a.
Tako kot so Šarčeva, Cerarjeva, Batuvškova ...
Kakšno skodo je ta liberal partijski način vodenja države storil, pa bo vsaj zgodovina povedala.